назад
07.07.17

Літня школа для прийомних родин

SuM 2017 07 06  zahid 16 липня Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги вдруге відвідав оздоровчо-лікувального комплексу «Ровесник».

Директором Центру Валентиною Трошечко, начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, головним спеціалістом відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Тетяною Стрельніковою та адвокатом Євгенією Юшкевич проведено виїзний консультативний прийом для батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу.

У ході спілкування з батьками, актуальним питанням в кожній родині є місце реєстрації дитини, яка перебуває на вихованні в прийомній сім’ї або у дитячому будинку сімейного типу. Як показує практика, визначення останнього постійного місця проживання дитини є достатньо дискусійним питанням. Одні фахівці вважають, що таким місцем є місце походження дітей, інші – місце їх перебування. Проте, у даному випадку слід виходити із того, що по своїй правовій природі всі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, окрім усиновлення, а саме встановлення опіки, піклування, передача до прийомної сім’ї, дитячих будинків сімейного типу, до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, носять тимчасовий характер. У зв’язку з цим, і відповідні місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є тимчасовими. Отже, при вирішенні питання щодо місця постановки відповідної категорії дітей на квартирний облік, слід, перш за все, виходити з місця походження таких дітей. Місцем походження дитини-сироти і дитини, позбавленої батьківського піклування, є місце проживання або перебування її біологічних батьків на момент їх смерті або виникнення обставин, що призвели до позбавлення дитини батьківського піклування. У разі, якщо батьки та їх місце проживання чи перебування невідомі, місцем походження дитини визначається місце, де дитину знайшли або місце розташування медичного закладу, де дитину залишили.

Слід відмітити, що після завершення перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відповідних закладах для таких дітей, дитячому будинку сімейного типу, прийомній сім’ї або завершення терміну піклування над такими дітьми та в разі відсутності в таких дітей права на житло органи місцевого самоврядування забезпечують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їхнього числа протягом місяця у позачерговому порядку впорядкованим соціальним житлом. На сьогодні, на законодавчому рівні закріплений обов’язок держави, в особі відповідних її органів, дбати про захист житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також співробітниками Центру надано консультацію з різних правових питань сімейного, цивільного та адміністративного права, які хвилюють батьків-вихователів. Надано контактну інформацію місцевих центрів та бюро БВПД Сумської області.

Адреса Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м.Суми, вул. Покровська, 9/1 (вхід навпроти кінотеатру «Космос»), тел. 066 77 13 261, 098 38 06 938, 0542 66 51 08.