назад
29.08.18

Літо проводжаємо, та про права не забуваємо!

SuM 180822 02Літні канікули добігають кінця і попереду новий навчальний рік. У багатьох школярів залишаться яскраві враження та спогади про літо й про те, яким насиченим був їхній відпочинок. І про його цікаве наповнення також подбали й фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини. Упродовж червня-серпня фахівці провели низку правопросвітницьких заходів для дітей різного віку, що передбачало ознайомлення школярів з  їхніми правами й тим, де і як можна отримати правову допомогу.

Так, на Конотопщині активно впроваджувалося правопросвітництво в дитячих оздоровчих таборах. «Всі діти мають право на відпочинок» – під такою назвою на базі ОДТ «Вогник» відбувся правопросвітницький семінар у формі уроку-тренінгу, який провела начальник Роменського бюро правової допомоги Алла Єрньєй спільно з представницею Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Анною Шумаковою.

KoM 180726 02Основна мета зустрічі із підлітками – підвищення їх юридичної грамотності та формування основ правової культури в суспільстві.

KoM 180726 01У ході проведеного заходу діти дізналися про своє право на відпочинок: оздоровлення, дозвілля та розваги, участь у розважальних заходах та культурному житті, пізнання світу. Разом з тим Алла Єрньєй розповіла дітям про законодавство, що регулює право дитини на відпочинок, відповідальність у разі порушення такого права іншими особами, форми реалізації прав на відпочинок. Анна Шумакова, у свою чергу, розповіла про види професій, які діти можуть вибрати в майбутньому, а також повідомила про роль Роменського міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості у реалізації права на відпочинок.

KoM 180726 04Разом з тим діти взяли участь в інтерактивних іграх щодо способів та форм здійснення реалізації дітьми права на відпочинок, під час  яких  учасники  обговорили алгоритми виходу із ситуацій, які порушують їх права. 

KoM 090818 04«Дитиною є кожна людська істота до досягнення 18-річного віку. Усі діти, народжені у шлюбі або поза шлюбом, повинні користуватися однаковим соціальним захистом. (Всесвітня декларація прав людини. Стаття 25). Тільки народившись, дитина вже отримує право на громадянство, має право жити і виховуватися у сім’ї, знати своїх батьків, отримувати від них захист своїх прав і законних інтересів», – про це говорила начальник Недригайлівського бюро правової допомоги Ірина Валюх з вихованцями та педагогічним колективом Хоружівського центру соціально-психологічної реабілітації дітей Сумської області під час проведення семінару  «Я дитина! І я маю право!». Також фахівчиня зазначила, що Україна у 1991 році приєдналася до Конвенції ООН про права дитини, таким чином взявши на себе зобов’язання впроваджувати на національному рівні забезпечення та захист прав дитини. Конвенція ООН з прав дитини, яка була підписана Україною 21 лютого 1990 року та набрала чинності в Україні 27 вересня 1991 року, стала першим документом з питань захисту дітей. 

Ратифікація Конвенції означає, що уряди беруть на себе зобов’язання забезпечити дитині зростання у безпечних та сприятливих умовах, маючи доступ до високоякісної освіти та охорони здоров’я, а також високий рівень життя.

KoM 090818 03 KoM 090818 02

Метою цієї Конвенції є встановлення стандартів для захисту дітей від зневаги та образ, з якими вони стикаються до певної міри щодня в усіх країнах. У ній беруться до уваги різні культурні, політичні та економічні особливості держав, що є дуже важливим фактором.

OkM 180531  02 OkM 180531  03

На Охтирщині з метою поглиблення та узагальнення знань з питань права у невимушеній творчій атмосфері юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД провели «Правовий марафон», приурочений до Дня захисту дітей. Участь у заході взяли учні 10-х класів загальноосвітньої школи  I-III ступенів № 3, що має правовий профіль.

OkM 180531  08 OkM 180531 09

Директор центру Тамара Козир у своєму вітальному слові наголосила: «Дуже хочеться, щоб діти в усьому світі щохвилини, щодня були радісними та щасливими. Одним із завдань, яке ставлять перед собою юристи Охтирського центру правової допомоги – це участь у вихованні правової культури підростаючого покоління. Тож, пропоную вам взяти участь у «Правовому марафоні». Школярі за допомогою жеребкування визначилися, хто з команд проходитиме маршрут перший. Учні обрали капітанів та вже «форсували» під назвами: «Фемідики» та «Закон і порядок».

OkM 180531  05 OkM 180531  06

«Правовий марафон» складався із 5 станцій: «Особа в історії», «Хто швидше», «Юридична консультація», «Крилаті правові вислови», «Правозастосовче право». Важливим для команд було не тільки правильність виконання та розв’язання завдань, але і швидкість.

OkM 180531  12Школярі показали неабияку обізнаність під час виконання завдань, особливо щодо трудового та конституційного права. Наприкінці команди надали заповнені «маршрутні листи», за якими визначили переможців. Призери та учасники отримали грамоти та призи.

OkM 180807  01Продовжилося правопросвітництво на Охтирщині й на базі дитячих таборів відпочинку (ДТВ). На запрошення керівництва ДТВ «Космос», фахівчиня Охтирського МЦ з надання БВПД Марина Лапоног спільно з спеціалістами Охтирської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості відвідали заклад відпочинку. Дітям розповіли про систему безоплатної правової допомоги, про зміни в законодавстві щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів, про перетин кордону дитиною та про безвізовий в’їзд до країн Європейського союзу, про порядок отримання закордонного паспорта та картки громадянина України. OkM 180807 02Крім того, Марина Лапоног проінформувала: «Якщо вам не виповнилося 16 років, то за розпиття спиртних напоїв у громадських місцях і появу в нетверезому стані правоохоронцями складається протокол на батьків. Після чого на батьків правопорушника чекає суд, який розгляне відповідний протокол та винесе рішення». Також юрист розповіла про наслідки за розпивання спиртних напоїв у парках, у громадському транспорті, вулиці, стадіоні дітьми від 16-18 років, у такому разі адміністративний протокол складається на неповнолітнього. Таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 5 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У свою чергу, представник будинку праці Олексій Бейс розповів про профорієнтацію та її значення для обрання професії у майбутньому.

OkM 180814  01 OkM 180814  02

Не оминули увагою фахівці системи БВПД й тему булінгу, адже насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою серед однолітків у школах, університетах.

OkM 180814  04 OkM 180814 09

Тож, юристи Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара Козир, Микола Кравченко, Марина Лапоног та Валерій Лебідь для дітей, які відпочивають у дитячому таборі відпочинку «Космос», провели інтерактивно-пізнавальний захід: «Протидія булінгу: налякати поліцією не вдалося, що ж робити?».

«Булінг – це залякування, цькування, агресивне переслідування одної людини із колективу. Така поведінка має на меті самоствердження за рахунок когось. Більшість вважають прийнятною таку модель поведінки, бо думають, що вона є найбільш привабливою та ефективнішою», – зазначила Тамара Козир.

OkM 180814  08Щоб більш поглиблено розібратися з проявами булінгу та протидіяти йому, юристи Охтирського МЦ з надання БВПД запропонували інтерактивну гру. Діти поділилися на 3 команди, кожна з яких отримала картку із описом ситуації прояву булінгу. Учасники повинні змоделювати сценку та розповісти, як діяти у тій чи іншій ситуації. Фахівці центру правової допомоги надали роз’яснення та проінформували про відповідальність за вчинення булінгу та розповіли життєві приклади, із яких було змодельовано ситуації.

OkM 180814 06Юристи закликали учасників не замовчувати прояви булінгу та не «закриватися у собі», звертатися до батьків, вчителів, викладачів, родичів або ж до спеціалістів Охтирського МЦ з надання БВПД, поліції.

SuM 180822 01Фахівці Сумського місцевого центру з надання БВПД та правники Білопільського, Краснопільського та Путивльського бюро правової допомоги також провели ряд правопросвітницьких заходів для дітей цього літа. 

SuM 180822 06Дитина в міру своєї фізичної та розумової незрілості потребує соціальної охорони та турботи, включаючи надійний правовий захист. На зустрічі з спеціалістами Білопільського бюро в дитячому таборі при Білопільській школі № 3 школярі обговорили правові орієнтири для кожної дитини, а саме: різницю між правами дитини та дорослого, де шукати захисту чи підтримки, як діяти у неправомірній ситуації.

З вихованцями дитячого оздоровчого табору «Дружба» правники бюро провели низку правопросвітницьких заходів, присвячених формуванню правової грамотності молоді. 

SuM 180822 03Кожна дитина має бути захищеною, має право на розвиток своєї індивідуальності та правовий захист. Нагадуючи суспільству про необхідність захищати права малечі, прагнучи, щоб усі діти росли щасливими і в майбутньому стали хорошими батьками і громадянами своєї країни, спеціалісти як центру, так і бюро провели правові флешмоби.

Зокрема, дітям розповідали про їх невід’ємні права, гарантовані державою, про гідне ставлення до інших, безпеку й уміння ухвалювати відповідальні рішення у різних життєвих ситуаціях. Фахівці організували та провели правову вікторину, обговорили думки щодо того, що кожна дитина в нашій країні має бути почута.

SuM 180822 04

SuM 180822 05У Сумському місцевому центрі для майбутніх першокласників була організована правова абетка. Малеча переглянула мультфільми на правову тематику, познайомилася з адвокатами, працівниками Центру та, як справжні слідопити, обстежили їхні робочі місця.Дата публікації: П’ятниця, 08 червня 2018, 12:23

ShM 180829 01На Шосткинщині фахівці системи БВПД теж подбали про правопросвітництво серед молоді. Так, інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна навчала дітлахів, які відпочивають в санаторії-профілакторії «Лісний» Шосткинського казенного заводу «Імпульс», як захищати свої права.

Фахівець в ігровій формі ознайомила дітей із їхніми основними правами, розповіла, з якого віку настає кримінальна відповідальність, та куди звертатися у випадку порушення їхніх прав чи загрози насильства.

ShM 180829 02Начальник Середино-Будського бюро правової допомоги Тетяна Харченко на базі оздоровчого табору ЗОШ № 1 провела правовиховну годину «Права знай – та про обов’язки не забувай».

ShM 180829 03Право, закони супроводжують людину упродовж життя. Щоб правильно користуватися своїми правами і добре виконувати обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, необхідно знати закон. Учні 3-го класу Свеської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2 «ліцей» ознайомилися з основними положеннями Концепції про права дитини. А головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела правопросвітницький захід на тему «Діти мають права».

ShM 180829 04Також інтегратор Шосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна подарувала вихованцям Шосткинського дошкільного навчального закладу «Росинка» цікаву подорож у країну ПРАВА, нові знання та приємні враження. Окрім цього, дошкільнята взяли участь в інтерактивному правопросвітницькому заході на тему «Я і Право». Правник доступною мовою в ігровій формі розказала дітям про основні правила толерантної поведінки в суспільстві, громадських місцях, під час спілкування з однолітками та іншими людьми, і головне – як поводитися в небезпечних ситуаціях.

Під час всіх правопросвітницьких заходів діти, а також педагогічні колективи отримали інформаційні матеріали, що стосуються захисту прав дітей. Також досягнуто домовленості про подальшу співпрацю не лише під час літніх канікул, а й впродовж нового 2018-2019 навчального року.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.