назад

Львівщина: комунікація та правопросвітництво

Початок нового року – саме час підбивати підсумки минулого. Система безоплатної правової допомоги на Львівщині здобула чимало цікавого та захоплюючого досвіду у напрямку комунікації та правопросвітництва, але про все це –по черзі.

Комунікація: взаємодія з партнерами та ЗМІ

Одним з важливих напрямків системи БПД Львівщини є комунікація з партнерськими організаціями та установами. Ми розширили коло партнерів, брали участь у їхніх заходах, а також організовували спільні зустрічі або ж запрошували долучитись до наших заходів. Важливо відзначити співпрацю системи БПД Львівщини з ОТГ. Часто ми публікуємо свої матеріали на їхніх сайтах, адже це ще один важливий канал для поширення інформації «на місцях». Адже активна взаємодія з установами – це не лише можливість донести широкій аудиторії про систему безоплатної правової допомоги, а й важливий крок у вирішенні правових потреб мешканців регіону.

У вік цифрових технологій та нестримного бажання людей бути поінформованими важко не згадати роль засобів масової інформації. Тож тут важливим напрямком роботи системи безоплатної правової допомоги, зокрема на Львівщині є взаємодія з регіональними та місцевими ЗМІ. З початку 2021 року розмістили в мас-медіа понад 370 публікацій. Якщо прослідкувати розповсюдження матеріалів у ЗМІ за деякими місцевими центрами, то можемо побачити наступне: у Стрию система БПД співпрацює переважно з інтернет-виданнями, а також друкованими мас-медіа. В Червонограді ж це інтернет-ЗМІ та радіо, а от в Самборі виключно радіо.

Правопросвітництво як підвищення правової свідомості мешканців області

Для того аби люди більше знали про свої права працівники системи БПД проводять активну правопросвітницьку діяльність. Так, впродовж 2021 року проведено понад тисячу правопросвітницьких заходів. Це запис відеоконсультацій на різні правові питання, зустрічі зі школярами, студентами, працівниками соціальних служб та установ, а також консультативні виїзди в найвіддаленіші куточки області.

«Під час проведення заходу починаєш краще розуміти правові потреби жителів. Інколи люди впадають у відчай і не знають куди їм можна звернутись з тією чи іншою проблемою, а правопросвітницькі  заходи для них це не лише нова та цікава інформація, а й шанс вирішити свою проблему у правовий спосіб.», пояснює Олена Гирба, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області.