назад

Люди з інвалідністю. Реалізація виборчих прав.

Конституція України та Конвенція ООН про права людей з інвалідністю гарантують таким громадянам однакові прав а, можливості та обов’язки на рівні з іншими щодо участі у виборчих та політичних процесах. Проте насправді, щоб скористатися своїм правом голосу, людям з інвалідністю доводиться долати додаткові перешкоди. Транспортна недоступність, розташування виборчих дільниць в непристосованих для людей з інвалідністю будівлях, а ще обмежений доступ до інформації про кандидатів (для людей з порушеннями слуху та зору) – все це заважає маломобільним виборцям реалізувати своє виборче право.

Доступність виборчих дільниць на Вижниччині та як проголосувати на позачергових парламентських виборах людям з інвалідністю. Про це спілкувалися під час засідання круглого столу фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники Вижницького територіального центру соціального обслугов

ування, Вижницької міської ради, громадськість та омбудсмен з виборчого права Громадянської мережі «ОПОРА» Василь Купіна.

«За даними моніторингу, який провела Громадянська мережа “Опора”, у Вижницькому районі з 41 виборчої дільниці 2 знаходяться вище першого поверху, 11 – не обладнані пандусами,– розповів присутнім Василь Купіна. – Проте всі дільниці обладнані додатковим освітленням для людей з порушенням зору, на усіх дільницях є кабінки для голосування, розмір яких збільшений, щоб туди могла заїхати людина на візку».

Враховуючи проблему доступності виборчих дільниць, представники маломобільних груп населення потребують допомоги сторонніх осіб. Хто ж може допомогти на виборчій дільниці особі з інвалідністю? «Виборці, які мають порушення зору, а також ті, хто має обмеження рухливості верхніх кінцівок, можуть скористатися допомогою сторонньої особи. За умови, що вони можуть пред’явити посвідчення про інвалідність. Про таку потребу слід повідомити членів комісії. Тож такі виборці в кабінку для голосування мають право зайти із сторонньою особою, яка допоможе здійснити волевиявлення, – зазначила Людмила Мацюк, директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.– Не мають права допомагати у волевиявленні людині з інвалідністю члени виборчої комісії, спостерігачі, кандидати або їх довірені особи. Про таку допомогу можна попросити члена родини або ж іншого виборця, який на цей момент є на дільниці».

Оскільки не кожен виборець спроможний дістатись до дільниці, навіть якщо вона розташована зовсім поруч, законодавством врегульовано це питання. Так, люди з інвалідністю мають можливість голосувати вдома. В такому випадку до місця проживання виборця, який не здатний сам прийти на виборчу дільницю, мають прийти члени дільничної виборчої комісії з переносною виборчою скринькою і дати можливість проголосувати.

Для організації голосування виборців за місцем їх перебування дільнича виборча комісія в останній день перед голосуванням,

а це 20 липня 2019 року, на своєму засіданні виготовляє витяг зі списку виборців за відповідною формою. До витягу включаються:

без рішення комісії – виборці, які постійно не здатні самостійно пересуватися, у списку виборців біля яких стоїть відповідна примітка і які до 1200 год 20 липня 2019 року не повідомили про своє бажання проголосувати у приміщенні для голосування;
за рішенням дільничної виборчої комісії – виборці, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися, на підставі їх заяви (подається до 2000 год 19 липня 2019 року) та довідки медичної установи про стан їхнього здоров’я.