назад

«Люди з інвалідністю є частиною суспільства» – Марина Єлисєєва

1Одним із головних критеріїв розвитку демократії, захисту прав і свобод в Україні є державна підтримка людей з інвалідністю. У Херсоні, завдяки Херсонській міській громадській організації (ХМГО) матерів дітей-інвалідів «Серце матері», 10 листопада був проведений круглий стіл «Відчуження нерухомого майна у недієздатних осіб – законопроект і стаття 12 Конвенції про права осіб з інвалідністю».

У заході, крім членів організації, взяли участь заступник директора Департаменту, начальник управління соціального захисту населення Херсонської облдержадміністрації Олена Князєва, директор Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Олександр Ракша.

Систему безоплатної правової допомоги представляли директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва та заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Херсонського місцевого центру з надання БВПД Карина Цимбал.

Під час заходу були обговорені актуальні питання щодо майнових прав недієздатних осіб та пов´язаних з ними ризиків майнових зловживань для повнолітніх недієздатних осіб.

2З привітальним словом до учасників звернулась голова правління ХМГО «Серце матері»  Валентина Бондар. Вона подякувала присутнім за увагу до проблем людей з інвалідністю та розказала про досягнення й особливості організації, що полягають в індивідуальному підході до кожної дитини-інваліда чи молодої людини-інваліда.

Варто сказати, що за 17 років її громадська організація здобула та накопичила великий досвід роботи з дітьми та молоддю з помірною та тяжкою розумовою відсталістю. Це діти із синдромом Дауна, епісиндром, гідро- та мікроцефалією, дитячим церебральним паралічем, раннім дитячим аутизмом. Організацією розроблені також власні методики щодо роботи з такими особами. Взагалі ця робота вимагає повної самовіддачі, великої любові та терпіння. Тому не дивно, що організація створена матерями і батьками таких дітей для захисту їхніх прав та інтересів.

Довідка. Херсонська міська громадська організація (ХМГО) матерів дітей-інвалідів «Серце матері» створена у 2000 році, де є всі умови для комфортного перебування та отримання соціальних послуг, насамперед соціальної реабілітації дітей та молоді з помірною та тяжкою розумовою відсталістю. Заняття проводяться за спеціальною програмою «Самообслуговування», «Приготування їжі», «Поведінка в складних ситуаціях», «Одиниці виміру». Функціонує клас для навчання, кімната для тренінгів і релаксації, кабінети психолога та логопеда, музична зала, спортивний куточок. Працює гурток «Світ навколо тебе», група «Здоров’я» для занять зі спортивної реабілітації, танцювально-театральна студія «Золота маска», організовуються культпоходи, дитячі свята, екскурсії.

Про правила опіки та піклування, майнові права недієздатних осіб та пов´язані з ними ризики розповіла заступник директора Департаменту, начальник управління соціального захисту населення Херсонської обласної державної адміністрації Олена Князєва.

3

4«Люди з інвалідністю є частиною суспільства», – зазначила Марина Єлисєєва під час виступу та розказала про систему надання БПД на Херсонщині, її місію, завдання та досягнення, про співпрацю з партнерами – громадськими організаціями та соціальними службами, які опікуються проблемами вразливих категорій осіб.

5Тему безоплатної правової допомоги продовжила Карина Цимбал, яка, посилаючись на Закон України «Про безоплатну правову допомогу», проінформувала присутніх, хто є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Зокрема, це особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, протягом розгляду справи в суді.

По-друге, це особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, протягом розгляду справи в суді.

6

Також фахівець Херсонського місцевого центру розказала, які документи додаються до звернення опікунів або піклувальників осіб, щодо яких суд розглядає справу про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи або справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або їх законних представників.

Цікавими були й приклади, які навела Карина Цимбал, проблем та порядок їх вирішення при поновленні цивільної дієздатності особи.

Фахівець системи БПД звернула увагу й на несудові механізми захисту майнових прав. Альтернативою судовій тяганині є медіація, яка здатна не просто вирішити спір, а й примирити сторони конфлікту.

7Довідка. Медіація (англ. mediation – посередництво) – метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту. На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі – медіатор не приймає рішення за них.

Про позитивні аспекти Конвенції про права осіб з інвалідністю, яка була підписана у 2006 році, ратифікована 2009-го, а в Україні набрала чинності у 2010-му році, розказав директор Херсонського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Олександр Ракша.

8

9

   

Нагадуємо нашим читачам, що кожен, хто потребує правової допомоги, може зателефонувати на єдиний номер гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103
(безкоштовно з усіх стаціонарних та мобільних телефонів)

або звернутись безпосередньо до одного з місцевих центрів Херсонської області для отримання консультації з будь-якого цивільного, адміністративного питання чи звернення по представництво у суді:

10