назад

Людям похилого віку – про їхні права

196 1     З метою надання правової допомоги людям похилого віку та особам з інвалідністю спеціалісти системи безоплатної правової допомоги спільно з координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Чернівецькій області Богданом Бойко 31 серпня 2018 року відвідали Кельменецький територіальний центр соціального обслуговування.

     Мешканці цього закладу – люди з особливими потребами, їм необхідна стороння допомога та догляд. Зважаючи на це, спеціалісти проводили консультування громадян безпосередньо в їхніх кімнатах.

     Одинокі люди зіштовхуються з проблемами соціальної адаптації в суспільстві та браком належної допомоги спеціалістів різних галузей. Під час розмови із фахівцями системи безоплатної правової допомоги пенсіонери змогли отримати безоплатну юридичну консультацію. Серед найактуальніших питань: земельне, пенсійне та спадкове право. Більшість людей похилого віку мають у власності нерухоме майно, тому їх цікавило, чи необхідно звертатись саме до нотаріуса, щоб скласти заповіт.

   «Якщо у населеному пункті немає нотаріуса, то заповіт, крім секретаря, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування»,– роз’яснила під час зустрічі головний спеціаліст Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Альона Луцик.

«Заповіт особи, яка перебуває на лікуванні у лікарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров’я, а також особи, яка проживає в будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, може бути посвідчений головним лікарем, – зазначив директор Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Роман Дворський. – Окрім того, заповіт таких осіб може бути посвідчений заступником головного лікаря з медичної частини або черговим лікарем цієї лікарні, госпіталю, іншого стаціонарного закладу охорони здоров’я, а також начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинку для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю».

Насамкінець присутні отримали інформаційні буклети про права громадян.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: смт. Кельменці, вул. Довженка, 9, тел. (0 3732) 2-02-01.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).