назад

Людина – не товар: на Херсонщині розповіли, як не стати жертвою торговців людьми

До Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми фахівці системи БПД провели низку цікавих заходів, охопивши правопросвітницькою діяльністю майже всю територію Херсонської області. Організатори акцій пояснювали місцевим жителям, як убезпечити себе та своїх близьких від трагічних ситуацій, пов´язаних з торгівлею людьми з метою трудового рабства, сексуальної експлуатації та жебрацтва. Усе це привернуло увагу населення і не залишило їх байдужими до глобальної проблеми сучасного світу.

 

Бериславський місцевий центр з надання БВПД
Вулична арт-акція «ПротиДій торгівлі людьми» та експрес-опитування громадян пройшли у смт Велика Олександрівка, яку провела начальниця Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко з колегами. Організатори акції спілкувалися з перехожими, відповідали на запитання, розказували, куди можна звернутися в разі виникнення підозри на торгівлю або примусу до праці.
Кожен охочий мав змогу за допомогою малюнків показати, якою він бачить примусову працю, висловити свою думку стосовно того, як запобігти торгівлі людьми за кордоном. А під час експрес-опитування фахівці з´ясовували, наскільки мешканці Великої Олександрівки обізнані, щоб не потрапити у трудове рабство. До того ж всі учасники заходу отримали тематичні інформаційні буклети та листівки: «Як протидіяти торгівлі людьми й не стати жертвою злочинців», «Кожен постраждалий має право на допомогу» тощо.

Вулична акція з використанням інсталяції пройшла і в м. Берислав. Фахівчині Бериславського місцевого центру з надання БВПД Оксана Єрмакова та Вікторія Пулькевич розповідали про безпечне працевлаштування за кордоном, а також інформували про можливість отримання безоплатної правової допомоги  для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

Дізнались про види сучасного рабства й мешканці смт Нововоронцовка, які мають статус безробітних і перебувають на обліку у Нововоронцовському районному центрі зайнятості. Інформаційний семінар на тему: «Протидія торгівлі людьми та ризики нелегального працевлаштування» для них підготував фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги Максим Галушко.

Він  розкрив поняття «торгівля людьми», пояснив, хто стає жертвами торговців, як запобігти сучасному рабству та до кого звернутись за допомогою в разі небезпеки примусової праці, жебрацтва, сексуальної експлуатації.

Лише легальне працевлаштування гарантує забезпечення конституційних прав усіх учасників ринку праці», –  наголошував Максим Галушко.

 

Голопристанський місцевий центр з надання БВП

Вуличне інформування з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми пройшло і в м. Гола Пристань, яке провела фахівчиня  Голопристанського місцевого центру Юлія Краснощок.
За її словами, правопросвітницькі заходи покликані вберегти та нагадати містянам про те, що торгівля людьми – це дуже прибутковий бізнес, організована злочинність і посідає третє місце у світі після нелегальної торгівлі зброєю та наркотиками.

Будь-яка особа, незалежно від віку, статі та свого походження може стати об’єктом примусової праці, залучення до злочинної діяльності, жебрацтва, сексуальної експлуатації тощо…», – розповідала під час інформування Юлія Краснощок та пояснювала, що таке торгівля людьми та які її ознаки; як не стати жертвами торгівлі людьми; як вберегти дитину від викрадення.

Про глобальні проблеми сучасності, пов´язаними з торгівлею людьми, говорили під час правопросвтницького заходу, який пройшов для клієнтів пробації у Скадовську.

Заступниця начальника Скадовського бюро правової допомоги Інна Шара спільно із старшим інспектором відділу пробації Ганною Троцюк повідомила про найактуальнішу  проблему, види сучасного рабства, роз’яснила загальні правила та методи протидії торгівлі людьми та проконсультувала присутніх з питань отримання безоплатної правової допомоги та порядку звернення.

 

Каховський місцевий центр з надання БВПД

Проблема торгівлі людьми, на превеликий жаль, все ще залишається актуальною. Це злочин, жертвами якого можуть стати чоловіки, жінки і діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. Нині у світі понад 21 млн. людей є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки і діти потрапляють до рук торговців людьми як у власних країнах, так і за кордоном», – повідомила фахівчиня Великолепетиського бюро правової допомоги Юлія Кривов’яз.

У смт Велика Лепетиха для осіб, які стоять на обліку в районному центрі зайнятості, Юлія Кривов’яз провела правопросвітницький захід з відеопрезентацією, під час якого разом з учасниками розглянула основні принципи щодо попередження та протидії торгівлі людьми в Україні.

Семінар «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці» відбувся у смт Верхній Рогачик. Заступниця начальника Верхньорогачицького бюро правової допомоги Олена Філімоненко ознайомила  осіб, які мають статус «безробітні», з організаційно-правовими засадами протидії торгівлі людьми, законодавством, яке регулює дане питання в Україні. Також надала корисну інформацію для тих, хто збирається за кордон, що важливо зробити перед поїздкою, повідомила номери телефонів Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Потім присутні переглянули документальний фільм «Життя на продаж», у якому відтворено реальні події та справжні свідчення жертв зі страшними подробицями торгівлі людьми. Обговорюючи фільм, присутні дійшли висновку, що торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть стати всі, незалежно від віку, статі, національності. Це може бути як примусова праця, так і сексуальна експлуатація, тому правова необізнаність наших громадян є однією з передумов, що впливає на це ганебне явище.