назад

{module 18.12.18}

Місця несвободи – це зовсім не райські місця і солодкості у життя своїх мешканців вони не привносять. Для тих, чия стежка і так завела у ці обмежувальні квадратні метри, позбавлення волі вже є покаранням, та з жалем варто констатувати, що сьогодні цих осіб позбавляють і прав людини.

Саме дану тему обговорили на круглому столі «Механізми захисту прав людини» у стінах Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги У Миколаївській області, організованому спільно з представниками громадської організації «Україна без тортур», Управління забезпечення прав людини Національної поліції України у Миколаївській області у рамках Всеукраїнського тижня права. На заході були присутні фахівці системи безоплатної правової допомоги, монітори національного превентивного механізму, громадські активісти, представники Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області.

2

«Місця ув’язнення та відбування покарання є найбільш уразливими, з точки зору дотримання прав людини, і саме тут існує найбільша вірогідність їх порушення. Людям важко себе захистити в таких місцях, зокрема й тому, що вони дуже мало знають про свої права, а адміністрація не завжди вважає за потрібне їх інформувати», – розпочала зустріч представник громадської організації «Україна без тортур» Світлана Пашкевич.

3

Вона розповіла, що задля недопущення порушення прав людини у місцях несвободи в Україні була утворена спеціальна незалежна система органів, яка може здійснювати регулярний моніторинг подібних місць обмеження волі без попередження, – Національний превентивний механізм (НПМ). Таким чином наша держава виконує зобов’язання відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання. Головним стандартом належного поводження в місцях несвободи є абсолютна заборона катувань, що є імперативною нормою міжнародного права.

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша поінформувала присутніх про надання правової допомоги засудженим, можливість їх звернення до установ системи БПД та дотримання права засуджених осіб саме на безоплатну допомогу. Зокрема ознайомила з організацією прийомів у СІЗО, місцях позбавлення волі, про впровадження системи дистанційного прийому за допомогою Інтернет-мережі.

4

Головний спеціаліст відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотримання прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Олександр Синьов зазначив, що структура, яку він представляє, у своїй діяльності безпосередньо забезпечує дієвий контроль за дотриманням прав та свобод людини, вимог законодавства під час перебування осіб у місцях несвободи органів поліції, зокрема затриманих, взятих під варту.

Упродовж зустрічі учасники круглого столу переглянули фото на яких були зафіксовані умови перебування осіб у місцях несвободи, відео про моніторів національного превентивного механізму та фільм щодо забезпечення прав людини у поліцейських відділах, СІЗО, виправних колоніях.

5