назад

Майбутні правники знайомилися з системою безоплатної правової допомоги

2017 03 23R122 березня 2017 року студентів Чернівецького юридичного коледжу Національного університету «Одеська юридична академія» (м. Чернівці, вулиця Григорія Сковороди,7) ознайомили з конституційними гарантіями права на правову допомогу та системою безоплатної правової допомоги, яка сприяє громадянам у реалізації цього права.

Лекцію для студентів 3 курсу юридичного коледжу, а це близько 80 осіб, провела заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна.

Тема лекційного заняття була присвячення обговоренню правових засад права на безоплатну правову допомогу, гарантії його реалізації та захисту.

2017 03 23R2Під час заходу Жанна Патєхіна розкрила зміст поняття «безоплатна правова допомога», розповіла як тлумачать це поняття в інших країнах Європи, яке ідейне підґрунтя було закладено в основу створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, як відбувається розвиток цієї системи та поступовий перехід від каральної системи судочинства до справедливого правосуддя.

Крім того, фахівець Регіонального центру розповіла студентам які види безоплатної правової допомоги передбачено за законодавством України, окреслила правові послуги, які можуть отримати громадяни в рамках первинної чи вторинної правової допомоги, озвучила коло осіб, які згідно положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на отримання такої правової допомоги.

Окрему увагу Жанна Патєхіна зосередила на інформуванні присутніх щодо кола суб’єктів-надавачів безоплатної правової допомоги, порядку звернення для отримання такої правової допомоги та, власне, самої організації надання правових послуг заявникам.

Про типові проблемні питання, якими найбільше переймаються заявники, прийом та консультування громадян, роботу окремих структурних підрозділів системи безоплатної правової допомоги, статистичні та результативні показники успішної діяльності системи також йшлося під час заходу.

З особливою зацікавленістю студенти сприйняли інформацію щодо порядку залучення адвоката до надання безоплатної вторинної правової допомоги, законодавчо передбачених випадків заміни одного адвоката на іншого, оплати послуг таких правників за результатами успішного виконання виданого їм доручення про надання правової допомоги.

З-поміж цього, студенти поцікавилася умовами праці в системі безоплатної правової допомоги, можливістю проходження практики на базі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги, з метою здобуття практичних умінь та навичок у сфері юриспруденції, покращення рівня своєї правової освіченості тощо.

Наприкінці заходу, Жанна Патєхіна провела коротке опитування студентів щодо викладеного під час заняття матеріалу. Позитивно, що усі присутні поставилися відповідально, сприймали інформацію з цікавістю та користю адже, як показало опитування, студенти засвоїли основні поняття та питання, що обговорювали з фахівцем системи безоплатної правової допомоги.

Аби викладена інформація засвоїлась краще серед студентів було поширено інформаційні, тематичні матеріали про безоплатну вторинну правову допомогу, з яким кожен із них охоче ознайомлювався.

Довідково! Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правої допомоги у Чернівецькій області знаходиться за адресою: м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Контактний телефон (0 372) 55 31 38. E-mail: office.chernivtsi@legalaid.gov.ua
Єдиний телефонний номер системи безоплатної парової допомоги – 0 800 213 103.