назад

Майбутнє України – це наше молоде покоління, яке знає свої права, а в разі їх порушення впевнено може їх відстоювати.

image-0-02-04-3fe8e3d5677ca80e9a0ed4412d54281a39691ce4864604c6f200a19f9ac6e148-V4 квітня 2018 року заступником начальника Сіруш Мінасян та головним спеціалістом Тетяною Балховітіною відділу «Веселівське бюро правової допомоги» Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено спільний інформаційно-роз’яснювальний захід з керівником-адміністратором Центру надання адміністративних послуг виконкому Веселівської селищної ради Тетяною Овдієнко та інспектором ЦНАП Тетяною Шехурдіною, начальником Веселівського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Запорізькій області Вікторією Бугайовою та інспектором з ювенальної превенції Веселівського відділення поліції Мелітопольського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області Наталією Лубяною.

       На першому етапі заходу, у новоствореному Центрі надання адміністративних послуг, проведено робочу зустріч з вищезазначеними партнерами з питань подальшої співпраці, реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО» та інформування і забезпечення доступу кожного громадянина до безоплатної правової допомоги.

       Другим етапом стало інформування учнів 8-9 класів КЗ «Веселівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2» щодо загального порядку оформлення паспорту громадянина України, порядку зміни прізвища, імені та по батькові та порядку отримання безоплатної правової допомоги. Щоб для школярів інформаційний матеріал виявився цікавим, проведено виїзний захід в приміщенні ЦНАПу. Для присутніх керівник-адміністратор Тетяна Овдієнко провела екскурсію по робочим місцям та спільно з інспектором Тетяною Шехурдіною роз’яснено дітям порядок отримання паспорта громадянина України.

       image-0-02-05-79f3a5f7fbb99b057e548350ce2f1d4cf95382ba4bae9c1c4b1eeb3a5bd9a05b-VІнспектор з ювенальної превенції Наталя Лубяна донесла до дітей інформацію, що не варто забувати та вчасно звертатись за отриманням паспорта громадянина України, адже у разі пропуску строків настає відповідальність.

       Заступником начальника Веселівського бюро правової допомоги  Сіруш Мінасян донесено до дітей інформацію про систему безоплатної правової допомоги, про різницю між первинною та вторинною правовою допомогою, які правові послуги передбачено і куди звертатись у разі потреби.

       Начальник Веселівського районного відділу ДРАЦС  Вікторія Бугайова розповіла дітям про порядок реєстрації зміни імені (прізвище, ім’я, по батькові) фізичної особи – громадянина України, відповідно до «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» затвердженого Наказом МЮУ від 18.10.2000 № 52/5.

       Нагадаємо, що відповідно ст. 21 ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20.11.2002 № 5492-VІ зі змінами, паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. Оформлення, видача, обмін паспорта громадянина України, його пересилання, вилучення, повернення державі та знищення здійснюються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку, на 4 роки, а особам, які досягли 18-річного віку, – на кожні 10 років. Паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій. Оформлення паспорта громадянина України здійснюється розпорядником Реєстру. Прийняття заяв-анкет для внесення інформації до Реєстру, видача паспорта громадянина України здійснюються розпорядником Реєстру або уповноваженими суб’єктами, згідно законодавства. Паспорт громадянина України видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання або не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його термінове отримання. Паспорт громадянина України вперше видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання.IMG 20180404 084820

       Відповідно ст. 197 КУпАП, проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання, тягнуть за собою попередження. Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені ч. 1 ст. 197, тягнуть за собою накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Більш детально ознайомитися з порядок оформлення паспорта громадянина України можна в: ЗУ «Про громадянство України» від 18.01.2001 № 2235-ІІІ, «Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» затвердженому постановою КМУ від 25.03.2015 № 302, або звернутись до відповідного органу ДМС.

         Завдяки співпраці, все більше громадян стають поінформованими з правових питань, що забезпечить уникнення правопорушень.                                                                      

Нагадуємо, до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете звернутись:

  • за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99 
  • за телефоном: 096-523-98-55, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронною адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua або
  • за допомогою skype зв’язку: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД