назад
25.07.19

Майже 126,2 тис українців отримали правову допомогу у віддалених точках доступу до БПД

24.07 d5Понад 27,5 тис. українців отримали роз’яснення та правові консультації в рамках роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у І півріччі цього року. Всього починаючи з 2016 року, за час функціонування цілої мережі таких віддалених точок доступу, правову допомогу у них змогли отримати майже 126,2 тис. осіб.

«Дистанційні консультаційні пункти доступу є ефективним і зручним інструментом, який наближує правову допомогу до громадян. Вони працюють там, де зручно саме людям», – зазначила заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук.

24.07 d1
Співвідношення загальної кількості функціонуючих дистанційних пунктів доступу та новоутворених у І півріччі 2019 року

За І півріччя цього року місцеві центри з надання безоплатної вторинної правої допомоги створили 290 нових дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. Таким чином, станом на липень в Україні працює понад 3 000 дистанційних пунктів. Найбільша кількість – у Полтавській, Чернівецькій, Київській, Харківській, Дніпропетровській, Вінницькій та Черкаській областях.

24.07 d2
Кількість діючих дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги (у розрізі областей) станом на 01 липня 2019 року

Найбільше дистанційних пунктів доступу створено у приміщеннях сільських, селищних, міських та районних рад – 516, у тому числі в об’єднаних територіальних громадах – 92. Адже багато українців, які відвідують органи місцевого самоврядування з тих чи інших питань, потребують ще й правової допомоги . Дистанційні точки доступу працюють у бібліотеках у рамках проекту «Бібліоміст», центрах зайнятості, закладах соціального обслуговування, районних та міських державних адміністраціях. Правову допомогу можна також отримати в територіальних управліннях праці та соціального захисту населення, Пенсійного фонду, центрах з надання адміністративних послуг, громадських та волонтерських організаціях, закладах охорони здоров’я та освіти, судах.

Для надання БПД особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, у приміщеннях установ з виконання покарань працюють 118 дистанційних пунктів доступу. В установах пробації місцеві центри з надання БВПД забезпечують роботу 478 таких пунктів. Також 119 віддалених точок доступу до БПД функціонує у військових комісаріатах та військових частинах.

24.07 d3
Установи (заклади, організації) в яких функціонують дистанційні пункти доступу

Найчастіше громадян під час звернення до дистанційних пунктів доступу цікавлять питання соціального захисту, зокрема, призначення допомоги, надання житлових субсидій, пенсійного забезпечення, отримання пільг та виплат. Чимало питань щодо надання адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам, відновлення соціальних виплат, прийняття спадщини, що знаходиться на тимчасово окупованій території тощо. Серед поширених звернень – щодо заборгованості по зарплаті, звільнення з роботи, перерахунку пенсій, розірвання шлюбу та стягнення аліментів, оформлення права власності на нерухоме майно тощо.

Інформаційно-аналітична довідка щодо утворення  та розвитку мережі дистанційних пунктів доступу до БПД та здійснення виїздів мобільних консультаційних пунктів
(за І півріччя 2019 року)