назад
11.10.18

Майже 5,4 тис. ветеранів війни отримали безоплатну правову допомогу з початку 2018 року

Analiz ATO 10.10.2018 (1)З 1 січня по 30 вересня 2018 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулось 5 349 осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Усі вони отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави – від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

«Держава надала учасникам бойових дій на сході України право на безоплатне отримання земельної ділянки, щорічну разову грошову допомогу, безоплатне медичне забезпечення, пільги на оплату житлово-комунальних послуг тощо. Але випадки порушення цих прав непоодинокі. Часто виникають проблеми з отриманням земельних ділянок, медичним обслуговуванням», – розповідає директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Кількість ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону України
«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які звернулися до місцевих центрів (в розрізі років)

Diagrama 1 Analiz ATO 10.10.2018 (1)

Як свідчить практичний досвід роботи місцевих центрів, у більшості випадків учасники Операції Об’єднаних сил звертаються до місцевих центрів за допомогою у вирішенні декількох питань, які вимагають, як надання кваліфікованої правової консультації або роз’яснення, так і складання різного роду документів: заяв, скарг, позовів, листів тощо.

Найбільша кількість ветеранів війни звернулася за безоплатною правовою допомогою до Новоград-Волинського місцевого центру – 1372 особи; Рівненського місцевого центру – 884 осіб; Бердичівського місцевого центру – 785; Білоцерківського місцевого центру – 757 осіб; Гайсинського місцевого центру – 747 осіб; Коростенського місцевого центру – 734 осіб; Сумського місцевого центру – 636 особа.

Найчастіше учасники бойових дій зверталися до місцевих центрів з питаннями, що стосуються сімейного права, оскарження дій чи бездіяльності органів державної влади, нарахування пенсій та інших соціальних виплат.

Розподіл питань, з якими ветерани війни та особи, на яких поширюється дія
Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» звертаються до місцевих центрів (у 2018 році)

 

Diagrama 3 Analiz ATO 10.10.2018 (1)

Задля спрощення доступу учасників ООС до безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД розвивають мережу дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та проводять виїзні прийоми громадян.

Такі віддалені точки доступу, де учасники бойових дій можуть отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру, функціонують, зокрема, на базі закладів охорони здоров’я (у військово-медичних центрах – 14), військових комісаріатів та військових частин – 113, центрів допомоги учасникам АТО – 9.

Загалом по всій України місцеві центри станом на жовтень цього року забезпечили роботу понад 3 000 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги та здійснили близько 24 832 виїзди мобільних консультаційних пунктів.

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги ветеранам війни та членам їх сімей, Координаційним центром укладено низку меморандумів про співпрацю як з органами держаної влади, так і з громадськими правозахисними організаціями, які опікуються питаннями захисту прав цієї категорії громадян.

Так, з початку цього року Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» перенаправила до місцевих центрів для отримання безоплатної правової допомоги 117 учасників Операції Об’єднаних сил. Їм були надані правові консультації та роз’яснення, переважно, з питань їхнього соціального забезпечення та соціального захисту членів їх сімей, а також з питань, що стосуються сфери сімейного, земельного, трудового, житлового та договірного права, представництва їх інтересів у кримінальних провадженнях.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube