назад
17.04.18

Майже 60% від загальної кількості звернень до системи БПД надходить від жінок

30546090 10204564172941223 2090849606 oГендерна стратегія – це не формальний документ, він має забезпечувати реально рівний доступ жінок і чоловіків до всіх аспектів життєдіяльності – від зарплати до керівних посад. Таку думку висловив директор Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ) Олексій Бонюк в ефірі «Громадського радіо».

«Бачення гендерної стратегії буде формуватися в процесі роботи, послуговуючись даними вже проведених досліджень. У них спостерігаємо, що жінка на керівній посаді – це часто успішно. Чи, наприклад, коли потрібно ширше осягнути питання, працювати у багатозадачному середовищі, то жінкам це вдається краще», – наголосив Олексій Бонюк. Він нагадав, що українські жінки мають активну життєву позицію, про що свідчить і кількість їх звернень до центрів безоплатної правової допомоги. «Близько 59% від загальної кількості звернень до нашої системи отримуємо саме від жінок, – розповів директор КЦ. – Питання, з якими вони звертаються, корелюють з тими, з якими звертаються й інші клієнти. Наприклад, питання спадкування: оформлення документів на спадщину, виготовлення документів для спадкування. 10% справ належать саме до цієї категорії. Близько 7% справ – це аліменти: їхнє оформлення, стягнення, зміна тощо».

Щодо співвідношення працівників та працівниць системи БПД, то перевага тут на боці жінок. Разом з тим, є певна відмінність між гендерним балансом в центрі і в регіонах. Зокрема, на керівних посадах на рівні Координаційного центру 25% припадає на долю чоловіків, на рівні регіональних центрів їх частка становить 58%. Що стосується рівня оплати праці, то в системі БПД він жодним чином не прив’язаний до гендеру. Оплата може залежати лише від кількості підрозділів, що є у сфері управління.

Одним з найважливіших аспектів, над яким обіцяє працювати Олексій Бонюк, є боротьба з сексизмом, подолання негативних стереотипів та усталених у суспільстві моделей поведінки.

Нагадаємо, в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» триває розробка гендерної стратегії, яка буде впроваджена в системі БПД. Стратегія спрямована на досягнення рівних прав та можливостей чоловіків та жінок, надання гендерно чутливих послуг тощо.

Довідково:
В Україні налічується: 23 – Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД); 96 – Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД); 432 – Бюро правової допомоги; 1 – правовий клуб та 4 – міжрегіональні ресурсно-комунікаційні платформи.

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter