назад

Марина Єлисєєва долучилася до розроблення проекту стандартів якості надання БВПД у цивільному та адміністративному процесах

1Стандартам якості надання БВПД у цивільному та адміністративному процесах (далі – БВПД ЦАС) було присвячене виїзне засідання робочої групи фахівців системи БПД, яке пройшло 3-4 квітня в Києві. Захід зібрав фахівців системи БПД зі всієї України, Херсонщину представляла директор Регіонального центру Марина Єлисєєва.

Варто зазначити, що виїзне засідання відбулося за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.

2

Упродовж двох днів наші колеги розробляли проект стандартів якості, розмірковуючи над тим, якими мають бути стандарти надання БВПД ЦАС. Іншою важливою темою зустрічі стало й питання стандартів якості надання БППД. Для зручності та оптимізації відповідної роботи учасники працювали у трьох тематичних підгрупах.

3

Так, перша підгрупа займалась розробкою проекту змісту загальних стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах. Начальник управління правового аналізу та експертизи Координаційного центру Ганна Мередова, директор Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна та директор Дніпродзержинського місцевого центру з надання БВПД Сергій Лисака плідно працювали над змістом загальних стандартів, а саме: змістом джерел, на яких ґрунтуються загальні стандарти, та над основними джерелами інформації для перевірки дотримання загальних стандартів, а також обговорили можливості включення до стандартів ЦАС розділу щодо представництва потерпілих у кримінальному провадженні.

4

Над розробкою проекту змісту окремих стандартів та додатків до стандартів якості надання БВПД у цивільному та адміністративному процесах працювали учасники другої підгрупи – перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок, заступник  директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська та директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Микола Павлюк.

5

Учасники цієї підгрупи детально обговорювали зміст окремих стандартів та їх поділ за стадіями; зміст джерел, на яких ґрунтуються окремі стандарти; основні джерела інформації для перевірки дотримання загальних стандартів; проект протоколу узгодження правових позицій; питання формування орієнтовного переліку матеріалів адвокатського досьє; додатки, що необхідні для ефективної роботи адвоката під час надання БВПД ЦАС.

Розробкою стандартів якості надання безоплатної первинної правової допомоги займалась третя підгрупа у складі директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марини Єлисєєвої, в.о. директора Четвертого київського місцевого центру з надання БВПД Сергія Бреуса та головного спеціаліста відділу взаємодії з адвокатами та органами адвокатського самоврядування управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру Галини Поплавської. Серед розглянутих питань – перелік дій, які має здійснити працівник центру/бюро правової допомоги для якісного надання БППД, і розроблення власне проекту стандартів якості надання БППД.

6

У роботі групи також взяли участь директор Координаційного центру Андрій Вишневський, начальник управління якості безоплатної правової допомоги Координаційного центру Вікторія Мітько та  менеджер проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть.

7

За результатами дводенної роботи учасники групи напрацювали спільний документ – проект стандартів надання БВПД ЦАС, який ще буде доопрацьовуватись та обговорюватись. У подальшому, відповідно до пунктів 2.4.2, 2.4.3. та 4.2. Меморандуму про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги від 19 листопада 2013 року, документ буде запропоновано на розгляд членам робочої групи з розроблення стандартів якості надання правової допомоги, утвореної 22 листопада 2013 року (протокол № 1) на виконання згаданого меморандуму, для подальшого погодження та затвердження Радою адвокатів України.

8

Отже, за результатами роботи робочої групи сформовано перший проект, який в робочому порядку буде доопрацьовуватись фахівцями системи БПД.

9

Зазначимо, що розроблений проект стандартів якості надання БППД найближчим часом отримають для розгляду та внесення пропозицій усі місцеві центри з надання БВПД.