назад
15.06.17

Марина Єлисєєва розказала про роботу Регіональної команди протидії порушенням прав вразливих груп населення Херсонської області

1Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва взяла участь у засіданні круглого столу «Громадські розслідування із залученням національних правозахисних інститутів – додатковий механізм захисту від порушень прав людини в діяльності правоохоронних органів», який пройшов 13 червня в Києві.

Захід організований Експертним центром з прав людини в рамках програми «Підвищення організаційної та правової спроможності споживачів наркотиків, учасників програм ЗПТ, РКС протидіяти порушенням їхніх прав в діяльності правоохоронних органів» за підтримки Програмної ініціативи «Громадське здоров´я» Міжнародного фонду «Відродження».

Про законодавчі підстави для проведення громадських розслідувань розказав голова правління ЕЦПЛ Юрій Бєлоусов, адже коли держава не в змозі захистити людей, які знаходяться у вразливому становищі, це може зробити громадськість із залучення національних правозахисних інститутів. Це, на думку фахівців Експертного центру з прав людини, – додатковий механізм захисту від порушень прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Координатор регіональних команд Віктор Чупров у своїй доповіді про результати пілотного проекту по створенню регіональних мультидисциплінарних команд познайомив присутніх з успішними прикладами громадських розслідувань.

2

3

Потім відбулась дискусія, у якій взяли участь експерти ЕЦПЛ – Юрій Бєлоусов, Віктор Чупров, Злата Швець, Уляна Шадська, учасники регіональних команд, тимчасово в.о. начальника Управління забезпечення прав людини НПУ – УЗПЛ Євгеній Дзюба, представники секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Олександр Бондаренко та Альянсу громадського здоров’я Антон Басенко.

4Марина Єлисєєва, яка представляла Регіональну команду Херсонської області, розказала про роботу своєї команди, механізм збору доказів порушення прав людини з боку правоохоронців та як вони допомагають постраждалим відновити справедливість і, що також досить важливо, налагодити ефективну комунікацію з поліцією.

Під час дискусії йшлося також про нормативне закріплення проведення громадських розслідувань та перспективу створення законопроекту «Про громадські розслідування».