назад

Марина Єлисєєва та Сергій Єфімов обговорили умови подальшої співпраці

Представництвo Президента України в Автономній Республіці Крим13 січня Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області відвідав Сергій Єфімов – заступник керівника аналітичної служби Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, де зустрівся з директором Регіонального центру Мариною Єлисєєвою.

Під час зустрічі було обговорено декілька робочих питань, адже Представництво Президента України в АР Крим постійно проводить моніторинг стану справ щодо розміщення, соціальної адаптації та переміщення вимушених переселенців з півострова до материкової частини України, зокрема на Херсонщину.

Марина Єлисєєва нагадала, що з 5 січня 2017 року набули чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які стосуються насамперед внутрішньо переміщених осіб та осіб, які лише претендують на отримання такого статусу. Отже, близько 1 млн. 700 тис. переселенців стали суб´єктами системи БПД, а це значить, що вони можуть отримувати не тільки первинну правову допомогу, але й кваліфіковану допомогу адвоката за кошти з державного бюджету.

Під час спілкування Марина Єлисєєва та Сергій Єфімов обмінялися інформацією в цьому напрямку та домовилися про підписання Меморандуму щодо подальшої співпраці між Регіональним центром та Представництвом Президента України в АР Крим.

Довідка. Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим – орган державної влади України, який повинен сприяти  виконанню в АР Крим повноважень, покладених на Президента України та Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим.

Історія Представництва Президента України в АР Крим починається з 1992 р. з прийняттям Закону України «Про Представника Президента України», в якому вперше зазначається: «У Республіці Крим Президент України має своє Представництво. Статус Представництва Президента України визначається окремим законом».

Цей закон визначав Представництво Президента України в Республіці Крим як орган державної виконавчої влади України. Представництво створювалося Президентом України на термін його повноважень. Проте з моменту, коли вперше було визначено правовий статус Представництва Президента України в АР Крим, пройшло чимало часу, поки воно стало справді працюючим органом. І тільки з Указом Президента України «Про Представництво Президента України в Республіці Крим» від 31 березня 1994 р. було створено діюче Представництво Президента України в Республіці Крим.

З прийняттям у червні 1996 р. Конституції України значно змінився конституційний статус Президента України, тож змінився і статус Представництва Президента України в Республіці Крим.

У 2014 році, після вторгнення Росії та окупації Криму, в.о. Президента України Олександр Турчинов призначив Наталію Попович представником Президента України в Автономній Республіці Крим та розпорядився розмістити представництво в Херсоні, «з метою забезпечення відновлення діяльності Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим в умовах тимчасової окупації території Автономної Республіки Крим».