назад
07.09.17

Маєте намір працевлаштуватись за кордоном – подбайте про власну безпеку

P906567106 вересня 2017 року головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Омельяненко з метою інформування осіб, які перебувають на обліку в Менському районному центрі зайнятості провела семінар на тему «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці».

Працівник центру зазначила, що в українському законодавстві відсутнє визначення поняття «нелегальна міграція», але у Законі України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено термін «нелегальний мігрант» – іноземець або особа без громадянства, які перетнули державний кордон поза пунктами пропуску або в пунктах пропуску, але з уникненням прикордонного контролю і невідкладно не звернулися із заявою про надання статусу біженця чи отримання притулку в Україні, а також іноземець або особа без громадянства, які законно прибули в Україну, але після закінчення визначеного їм терміну перебування втратили підстави для подальшого перебування та ухиляються від виїзду з України.

Плануючи працювати за кордоном, громадяни повинні чітко усвідомлювати, яка саме робота їм потрібна. Більшість людей шукають постійну роботу за кордоном з метою еміграції до іншої країни. Декого влаштовує сезонне або тимчасове працевлаштування, але незважаючи який вид працевлаштування обирає людина, найголовніше – працевлаштування повинне бути легальним. Потрібно пам’ятати, що кожна країна має своє законодавство відносно працевлаштування іноземців, тому перш за все необхідно звернутись до посольства тієї країни, де маєте намір працювати, та отримати інформацію щодо легального працевлаштування. В більшості країн іноземці повинні мати дозвіл на роботу і робочу візу. Туристична віза, віза для приватних ділових подорожей не дає право на легальне працевлаштування.P9065667

Умови майбутньої роботи повинні бути відображені у трудовому договорі, а саме: місце роботи, умови праці, завдання, які повинен виконувати працівник, порядок виплати заробітної плати, компенсації, охорона праці, тривалість робочого дня, вихідні та святкові дні, медичне страхування термін дії договору, вирішення трудового спору тощо.

Громадяни, які погоджуючись на нелегальну роботу за кордоном отримують набагато меншу заробітну плату, як правило, це відмова у страхуванні від нещасного випадку на виробництві, відмова у праві на відпочинок, нормальні умови праці та проживання. Погодившись на нелегальну працю, велика ймовірність стати жертвою торгівлі людьми або трудової експлуатації.P9065666

Постраждати від торгівлі людьми можуть жінки, чоловіки та діти, незалежно від віку, освіти та соціального статусу. Потрапити в пастку торгівців людьми можна не лише за кордоном, а й в межах своєї країни.

У разі працевлаштування, на території України, громадяни в приміщенні Центру мають змогу скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції України, безкоштовно перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань інформацію про підприємство у трудових правовідносинах з яким особа має намір перебувати. Надання консультації з питань виїзду за кордон з метою працевлаштування, навчання можна отримати зателефонувавши на Національну «гарячу лінію» із запобігання торгівлею людьми, домашнього насильства та гендерної дискримінації та на «гарячу лінію» питань запобігання торгівлі людьми Центру «Ла Страда – Україна».

По завершенню заходу працівник Менського МЦ з надання БВПД надала рекомендації щодо запобігання торгівлі людьми та поширила друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги, наголосивши, що за правовою допомогою необхідно звертатись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.