назад
23.01.17

Медіація в суді: як змусити боржника сплатити кошти?

90701d02ae3da0e5a21abbd900c25748 XLГромадянка К., мешканка П’ятихатського району, домовилась про надання громадянці М. суми розміром 12 тисяч гривень у борг. Минув час, але віддавати кошти боржниця не поспішала. Маючи на руках розписку, як свідчення здійсненої угоди, громадянка К. звернулась до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД за допомогою. За дорученням центру  від 11.03.2016 №255 інтереси особи представляв адвокат Максим Кудлай

З’ясувавши всі обставини справи, представник потерпілої підготував позов до суду. Адже на руках у неї був основний доказ – належним чином оформлена розписка. У процесі вирішення суперечки адвокати виступили вдалими медіаторами, знайшли найбільш вигідний обом сторонам вихід із ситуації і досягли вирішення конфлікту мировою угодою.

Отже, сторони домовились, що боржниця сплачуватиме по 1200 грн. на місяць, починаючи з квітня, на рахунок в ПАТ КБ “Приватбанк”, а позивач за таких умов відмовляється від стягнення інших коштів, зазначених у позовній заяві. У разі порушення термінів повернення коштів (до завершення кожного місяця) боржниця сплачуватиме пеню у розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день порушення зобов’язань за угодою.

У процесі медіації сторони вирішили свій спір за взаємною згодою, без застосування будь-яких примусових важелів. П’ятихатський районний суд прийняв рішення затвердити мирову угоду та закрити провадження по справі. На цей час усі кошти потерпілій стороні виплачені.

Поради для громадян від фахівців Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД:

Будьте обережні при наданні грошей у борг! Надаючи кошти в борг, варто правильно складати розписку. Зазначте в ній:

– прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані осіб, які надають та отримують кошти;

– суму, яка надається в борг цифрами та літерами, валюту, в якій надаються кошти в борг;

– термін повернення боргу.

У розписці обов’язково варто зазначати, що сума надається в борг. Бажано, щоб при написанні та підписанні розписки були присутні два свідки, які зазначать свої паспортні дані. Дотримання цих умов допоможе в майбутньому довести факт надання коштів у борг в судовому порядку та стягнути кошти з боржника.

Звернутись за правовою допомогою можна до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70.

Телефон всеукраїнської гарячої телефонної лінії — 0-800-213-103.