назад

Медіація як інструмент у роботі адвоката

112 квітня 2018 року в приміщенні Університету права Короля Данила директор та його заступник Михайло Євчук і Володимир Ковальчук, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Мирослава Аннюк Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області взяли участь у семінарі адвокатів на тему «Медіація як інструмент для адвоката».

Проект реалізовано Українською академією медіації спільно з Національною Асоціацією адвокатів України, Радою адвокатів Івано-Франківської області за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Нове правосуддя».

Зі вступним словом перед учасниками семінару виступила Голова ради адвокатів Івано-Франківської області Світлана Петрова, яка побажала всім плідної роботи.

2

Під час семінару адвокат, медіатор, тренер з медіації, директор Львівського центру медіації, член ради відділення Асоціації правників України у Львівській області Ганна Лиско ознайомила слухачів з процедурою медіації, її перевагами та відмінними особливостями, перспективами правого врегулювання в Україні. Були висвітлені відмінності між медіацією та процедурою врегулювання спору за участю судді.

Адвокат, медіатор, тренер з медіації, президент Української академії медіації Тетяна Барабаш розповіла про переваги для адвоката, які надають навички медіатора. Вона наголосила: «Адвокати повинні знати про медіацію, розуміти що це таке. Це є один із елементів врегулювання конфліктної ситуації. На семінарі ми пояснюємо, яким чином і коли варто застосовувати медіацію».

3

У заході взяли участь директор та його заступник Михайло Євчук і Володимир Ковальчук, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Мирослава Аннюк Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області, адвокати , які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Вони ознайомились з особливостями роботи адвоката-медіатора; які переваги для адвоката надають навички медіатора; які техніки з медіації можуть сприяти комунікації адвоката з клієнтами, в суді, в переговорах, на консультаціях.

4

Довідково

Медіація (англ. mediation – посередництво) ̶ вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

На відміну від формального судового чи господарського процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі — медіатор не приймає рішення за них.


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)