назад

DSCN0705Найважливіше в системі – це гарантія від держави, що за потреби кожен громадянин отримає медичну допомогу, на яку має право за законом і за яку платить податки.

       17 квітня 2018 року працівники Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в приміщенні Мелітопольського міського товариства людей з обмеженими можливостями провели лекцію на тему: «Медична реформа».

       Фахівці ознайомили присутніх, що реформа розпочалася з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Кожен може звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки відчує необхідність в обстеженні чи лікуванні. 

       Усі ці послуги будуть 100% покриватися з державного бюджету. Сімейний лікар стане агентом сім’ї в системі охорони здоров’я. Він буде слідкувати за здоров’ям і повністю забезпечувати первинну діагностику.

       Лікар первинної медичної допомоги — це спеціаліст, який має всю інформацію про ваше здоров’я. Завдяки цьому він бачить взаємозв’язки та може визначити, на якій стадії потрібне втручання профільного спеціаліста.

       Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.DSCN0708

       Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

       Розповіли фахівці системи БПД і про порядок підписання договору з сімейним лікарем, про екстрену допомогу, червоний та зелений список послуг. Червоний список послуг включає додаткові послуги та ті, які не є життєво необхідними. Наприклад, естетична стоматологія, пластична хірургія та інші. Вартість цих послуг громадяни будуть сплачувати самостійно. Зелений список – це перелік медичних послуг, які на 100% сплачуватиме держава через страховика – Національну службу здоров’я України. І що важливо: обсяг медичної допомоги зафіксовано у законі і зменшити його буде неможливо.

       Щодо укладання договорів, то заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. 

       Документи, які знадобляться для підписання угоди з лікарем, –паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж підписується декларація з педіатром (чи сімейним лікарем, який буде обслуговувати дітей), то також знадобиться свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

       Основний спосіб заповнення декларації — електроний, уповноважена особа медичного закладу внесе ваші дані в систему, роздрукує декларацію, яка підписується у двох примірниках (один іх них залишається у пацієнта). Потім уповноважена особа медичного закладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я»

Зa більш детальною інформацією, звертайтесь до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Мелітополь, вул. Вакуленчука 99. Наші телефони: (0619)43-00-58 та 096-523-98-55

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0(800)213-103