назад

med reforma CS 124 січня 2018 року на базі державного навчального закладу «Одеський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості» юрист Другого одеського місцевого центру Руслан Станіславів  провів для безробітних осіб семінар: «Медична реформа: запитуйте, ми відповідаємо!».

Спеціаліст Центру розповів слухачам про:

  • причини запровадження медичної реформи;
  • особливості електронної системи Ehealth;
  • важливість підписання декларації з особистим сімейним лікарем;
  • етапи запровадження медичної реформи;
  • правовий статус Державної служби здоров’я;
  • парамедиків та їх значення в системі екстреної медичної допомоги;
  • правовий характер процедури щеплень.

В ході заходу були дані відповіді на найбільш типові запитання, які виникають у громадян та стосуються медичної реформи:

 

Коли чекати змін в сфері медицини?

Медична реформа вже стартувала. Найближчим часом всім громадянам необхідно обрати свого лікаря та підписати декларацію. Якщо у людини виникла потреба звернутися до лікаря, а декларація ще не підписана, не варто хвилюватись: слід звертатись до відповідного закладу і отримати допомогу. Однак підписання декларації не слід відкладати, аби отримати фінансування на медичну допомогу в майбутньому.

Чи передбачає дана медична реформа страхування?

Громадяни України, які підпишуть декларацію, будуть автоматично застраховані державою на випадок, якщо їм буде потрібна медична допомога.

Яка сума страхових внесків?

Страхові внески сплачувати не треба, оскільки кошти, які будуть виділятись на формування медицини бюджет отримуватиме з податку на додану вартість та акцизного збору, які сплачуються автоматично при покупці того чи іншого товару в магазині.

Які медичні послуги будуть безкоштовними і за що доведеться платити?

Реформа запроваджує державний гарантований пакет. До нього входять 80% найпоширеніших звернень до лікаря: порятунок чи невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

 

Під первинною медициною зазвичай мають на увазі: профілактику, діагностику, лікування, реабілітацію, спостереження протягом вагітності.

Паліативна допомога – спрямована на догляд і зниження болю при важких і смертельних захворюваннях.

 

Для ветеранів АТО додатково покривається лікування бойових поранень.

Такий пакет буде доповнюватися і коригуватися щороку Національною службою здоров’я і затверджуватися Кабінетом міністрів.

 

До платних послуг на даний момент входить лише естетична медицина.


med reforma CS 4


med reforma CS 2


med reforma CS 3


Також усіх присутніх було ознайомлено з основними завданнями та цілями національного просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» і розповсюджено буклети по тематичним рубрикам даного проекту.

Нагадаємо, що 19 жовтня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Закон набирав чинності та вводиться в дію поетапно.

Перший етап стартував 1 січня 2018 року.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатись до Другого одеського місцевого центру за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел: (048) 726-14-45, 726-14-44.