назад
19.08.17

Механізми посилення правової спроможності громади обговорили на круглому столі у Кривому Розі

20840870 1916950518579087 7848682222178206625 n17 серпня 2017 року з нагоди відзначення 26-ї річниці Незалежності України у Центрі правової інформації при бібліотеці-філії № 11 (м. Кривий Ріг) Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД, Донецький юридичний інститут та Інститут політичних та релігійних досліджень провели круглий стіл з молодими правниками та правозахисниками на тему “Посилення правової спроможності громади”.

У заході також взяли участь працівники бібліотеки, представники Криворізького факультету Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, громадських організацій “Криворізьке міське правозахисне товариство»,  “RedHub” , «Українська фортеця», «Інститут інформаційного суспільства», «Національна мережа тренерів з відкритих даних», «Українська фортеця», Консультаційного центру з питань законодавства для громадських організацій Проекту USAID  “Громадяни в дії” Українського незалежного центру політичних досліджень.

У ході зустрічі присутні обговорили сучасні правові проблеми Криворіжжя, озвучили конкретні кейси застосування інструментів місцевої демократії (таких, як петиції, відкриті дані, адвокація системного вирішення суспільно значущих проблем). А також ознайомились з роботою центрів з надання безоплатної правової допомоги, правозахисних організацій, дізнались про напрямки розвитку юридичних вишів. Учасники круглого столу озвучили новітні форми залучення молоді до активної громадської та наукової діяльності, вишукували креативні методи формування громадського свідомості та формулювали ідеї-напрями подальших дій.

Зокрема, було розглянуто Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 травня 2017 року № 296-р «Про затвердження плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки». Воно передбачає широке залучення громадськості до найважливіших процесів розвитку суспільства. Слід зазначити, що у місті вже діє Міська комплексна програма правової освіти населення на 2016-2020 роки, яка може бути вдосконалена з урахуванням останніх змін у законодавстві стосовно залучення громадськості. Адже саме гармонійне поєднання правової та громадянської освіти закладе надійні підвалини для подальшого розвитку громадянського суспільства як Кривого Рогу, так і всієї України. Поки що це – початок громадського обговорення, вироблення спільного бачення концепції правової та громадянської освіти. При чому долучитись до процесу може кожний, кому не байдуже, наскільки обізнаною у своїх правах буде криворізька громада.

За результатами зустрічі учасники круглого столу виробили план найближчих дій у напрямку підвищення правової свідомості криворіжців, визначили важливість інформування городян про те, де вони можуть отримати безоплатну правову допомогу, знання про їхні права та інструменти їх захисту. Напрацювали і пропозиції щодо удосконалення програми правової освіти населення, доцільності залучення до підготовки Концепції розвитку громадянської освіти та виховання в Україні представників не лише Міністерство освіти і науки України, як це передбачено Планом реалізації Стратегії розвитку громадянського суспільства, а й науковців-правників, представників системи безоплатної правової допомоги, представників громадянського суспільства. Тільки спільними зусиллями можна досягти результату та змін на краще.

Важливо знати, що у бібліотеці № 11 з метою розповсюдження інформації про захист прав постійно діє інформаційний куточок. У ньому розміщено інформацію про алгоритми захисту прав учасників АТО, переселенців, осіб з інвалідністю, усіх, чиї права було порушено або хто має потребу їх захищати. Нове надходження до бібліотеки – довідники для переселенців та 12 видів буклетів на інформаційно-правову тематику з найбільш розповсюджених проблем, з якими стикаються люди. Це довідники «Як отримати інформацію від органів влади?», «Як громадській організації не втратити ознаки неприбутковості?», «Як зареєструвати громадську організацію?», журнал «Громадянське суспільство». З цією літературою можна ознайомитись і в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До уваги громадських організацій! Громадські та благодійні організації можуть отримати безкоштовну правову допомогу з питань реєстрації, оформлення статутних документів, застосування інструментів місцевої демократії за гарячою телефонною лінією Консультаційного центру з питань законодавства для громадських об’єднань Проекту «Громадяни в дії» – 063- 234-91-54 або завітавши до центру (проспект Металургів, 36/1).

Прийом документів для реєстрації громадських формувань здійснюється у Центрі з надання адмінпослуг «Віза» (пл. Молодіжна, 1), Першому та Другому криворізьких центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги (адреси див. нижче), представництві Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області (вул. Льотчиків, 36а).

Отримати безоплатну правову допомогу у Кривому Розі можна:
У Першому криворізькому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (вул.Качалова, 2, 405-54-04), у Другому криворізькому центрі БВПД (просп. Героїв-підпільників, 1а, 74-04-42).

Мешканці Криворізького району можуть звертатись у Криворізьке бюро правової допомоги (вул. С.Конткевича, 37) та під час виїзних прийомів за окремим графіком у селах Новопілля, Радушне, Глеюватка, Лозуватка, Широке, Шевченківське.

Працюють і мобільні консультаційні пункти системи безоплатної правової допомоги:
– при Центрі адмінпослуг «Віза» (пл. Молодіжна, 1) – щовівторка та щоп’ятниці – з 9.00 до 15.00;
– за окремими графіками – на житломасиві Інгулець та у Тернівському районі.

В Україні також діє гаряча телефонна лінія для надання безоплатної первинної правової допомоги – 0-800-213-103 (цілодобово, безкоштовно).

{gallery}news/2017/08/7{/gallery}