назад
27.03.19

Мешканці Херсонщини готуються до виборів

image1З наближенням виборів Президента України і в рамках просвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» мешканці Херсонської області стають все більш обізнані в питаннях виборчого права: наші фахівці зустрічаються з представниками різних категорій громадян і проводять багатоманітні заходи – лекції, семінари, презентації, вуличне інформування, тематичні зустрічі. Про все це – у нашому огляді.

Бериславський місцевий центр з надання БВПД

image2Семінар на тему: «Вибори без порушень» провела для осіб зі статусом безробітного фахівчиня Бериславського місцевого центру Оксана Єрмакова, під час якого розповіла присутнім про виборче право, акцентуючи увагу на правовому захисті, який можна реалізувати через отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Також Оксана Єрмакова та Інна Єрмоленко забезпечили роботу дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, що знаходиться у приміщенні Бериславської районної філії Херсонського обласного центру зайнятості та районного військового комісаріату. 

Лекцію «Вибори Президента України: алгоритм дій для ВПО» провів для внутрішньо переміщених осіб фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги Максим Галушко.

image3Під час заходу він роз’яснив покроковий алгоритм дій для громадян України, які мають статус внутрішньо переміщених осіб або мешкають на тимчасово окупованих територіях і бажають взяти участь у виборах Президента України.

Наголосив, що заяву про тимчасову зміну місця голосування необхідно подати не пізніше, ніж за п´ять днів (тобто до 25 березня 2019 року включно) до дати проведення виборів.

Цього ж дня фахівець бюро провів вуличне інформування, під час якого розповів жителям селища про інформаційну кампанію «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», що є частиною загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!».image4

Голопристанський місцевий центр з надання БВПД

Залишилося небагато часу, аби впевнитися, що, прийшовши на виборчу дільницю, ви зможете віддати голос за кандидата, погляди та програму якого поділяєте.

Що робити та куди звертатися, якщо ви не знайшли себе у списку виборців? Як діяти, коли Ви збираєтеся голосувати не за своєю виборчою адресою? – відповіді на ці та інші питання отримали працівниками комунального унітарного підприємства «Джерело» Каланчацької селищної ради в ході тематичної зустрічі з фахівчинею Каланчацького бюро правової допомоги Світланою Коханевич.

image5Представниця системи БПД пояснила, що незважаючи на те, що дільнична комісія надсилає кожному запрошення про включення до списку виборців, краще перевірити списки заздалегідь, скориставшись Державним реєстром виборців, та наглядно показала, як саме.

«Перевіряти необхідно кожну букву і цифру у написанні прізвища, імені та по-батькові, році народження та адреси. Так як у день голосування зміни до списку виборців внести буде неможливо, навіть за рішенням суду. І якщо в день голосування виявиться, що особа до списків не включена, проголосувати вона не зможе», – радила Світлана Коханевич.

А спільно з начальником Каланчацького відділу ДВС Ліаною Шкіндер Світлана Коханевич провела міні-семінар «Актуальні питання виборчого права».

image6Фахівчині поінформували присутніх про виборчі права громадян, способи їх здійснення та захисту, а також про можливість перевірити себе в Державному реєстрі виборців.

Світлана Коханевич звернула увагу на можливості, у разі необхідності, змінити місце голосування (виборчої дільниці) без зміни виборчої адреси та роз’яснила порядок оскарження порушених прав під час виборів.

За ініціативи працівників Скадовського бюро правової допомоги Тетяни Мосіної та Інни Шарої, а також голови громадської ради Скадовської РДА Ірини Барчук у Скадовському районнму будинку культури відбулося засідання круглого столу на тему: «Як виборцю реалізувати своє право на виборах».

image7Інна Шара детально розповіла присутнім про порядок проведення виборів, пояснивши, як перевірити себе у списках виборців на сайті Державного реєстру виборців та наглядно продемонструвала, як це зробити.

image8Завітали фахівчині і до комунального закладу «Скадовська централізована бібліотечна система», де поспілкувалися з жителями міста та поінформували громадян про їх законне виборче право, можливість перевірки себе в Державному реєстрі виборців і списках виборців на дільницях, акцентуючи увагу, кому в першу чергу необхідно перевірити себе у Реєстрі: «Це стосується громадян, які досягли повноліття та голосуватимуть вперше, змінювали прізвище, ім’я чи по батькові, змінили зареєстроване місце проживання», – зауважила пані Тетяна.

Представниця системи БПД детально розповіла, як діяти, якщо громадянина не включили до списку виборців на звичайній, спеціальній або закордонній виборчих дільницях.

Тетяна Мосіна провела також вуличне інформування жителів м.Скадовська та взяла участь в інформаційному семінарі для учасників АТО/ООС, в ході якого розповіла про порядок голосування на виборах та оскарження в разі порушення виборчих прав. 

image9image10Тематичну зустріч з працівниками Управління соціального захисту населення Голопристанської РДА провела фахівчиня Голопристанського місцевого центру Інна Холодняк і розповіла про виборчі права громадян та відповідальність за порушення законодавства про вибори.

Каховський місцевий центр з надання БВПД

image11Для суб’єктів пробації фахівчиня Верхньорогачицького бюро Олена Філімоненко спільно з начальником центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмилою Грицаєнко провели семінар «Виборчі права, способи їх здійснення та захисту».

Наша колега розповіла про основні завдання кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!», а потім провела прийом громадян у дистанційному консультаційному пункті задля забезпечення рівного доступу до безоплатної правової допомоги клієнтів пробації.

Херсонський місцевий центр з надання БВПД

image12В рамках правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО ГОЛОСУ!» інтегратор Херсонського місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко провів у Херсонському міському центрі зайнятості лекцію «Реалізація права голосу» для зареєстрованих безробітних громадян.

Він розповів присутнім, що до дня виборів залишились лічені дні і відповідно до Конституції України брати участь у голосуванні можуть усі громадяни України, що досягли 18-річного віку, однак за будь-яких обставин, ніхто не може бути позбавлений права голосу та не може бути примушений до голосування, а законодавством передбачена відповідальність за порушення права волевиявлення.

Також Володимир Куценко довів до відома аудиторії можливість перевірки наявності інформації про себе в Державному реєстрі виборців та про заходи реагування в разі виявлення порушень на виборчих дільницях.

image13По закінченні лекції спеціаліст забезпечив роботу мобільного пункту консультування громадян, і всі бажаючі мали змогу отримати юридичні консультації в індивідуальному порядку. 

Про порядок і механізми реалізації виборчого права дізналися й мешканці смт Білозерка під час вуличного інформування, яке провели представниці Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич та Наталія Нечай.

Від співробітників бюро пересічні громадяни дізналися про перелік дій, які необхідно вчинити у разі, якщо виборець виявив, що він не включений до списку виборців на звичайній, спеціальній або закордонній виборчій дільниці, а також, кому в першу чергу необхідно перевірити себе в Державному реєстрі виборців.

image14image15Окрім того, фахівчині Білозерського бюро правової допомоги завітали до районної бібліотеки і поспілкувалися з жителями.

image16Наталія Нечай представила презентацію «Виборчий процес: як не позбутися свого голосу» та повідомила про порядок зміни місця голосування (виборчої дільниці) без зміни виборчої адреси, а Альона Василевич розповіла про кримінальну відповідальність за порушення під час голосування та право на оскарження порушених виборчих прав.

Ще один захід – лекцію для учасників АТО/ООС на тему «Виборчий процес: Як не позбутися свого голосу» – провела в приміщенні Білозерського районного центру зайнятості Альона Василевич.

Учасники заходу дізналися про заходи реагування в разі виявлення порушень на виборчих дільницях, а також отримали інформацію про можливість перевірки себе в Державному реєстрі виборців.

Необхідно сказати, що додатково наші колеги ознайомили присутніх із порядком отримання безоплатної правової допомоги. Окрім того, усі бажаючі отримали інформаційні буклети та пам´ятки з питань виборчого права, а керівники закладів і установ, де проводилися правопросвітницькі заходи, для поповнення своїх інформаційних стендів отримали ще й плакати, в яких покроково описані дії виборців.