назад

Мешканців села Кушниця найбільше турбують питання щодо приватизації землі

tituls    Село Кушниця Іршавського району розташоване на рівнині біля річки Боржава та її притоки Кушничанка. Наразі там проживає 6100 жителів. З метою розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги, робоча група Мукачівського місцевого центру з надання БВПД провела виїзний прийом в приміщенні Кушницької сільської ради. Разом із працівниками центру юридичні консультації та роз’яснення громадянам надавав і начальник Іршавського районного управління юстиції Іван Семак.

    Під час прийому директор Мукачівського місцевого центру Костянтин Молнар, головний спеціаліст відділу попередньої роботи з клієнтами Марина Мочарко, заступник начальника відділу організації надання БВПД та роботи з адвокатами Юрій Азьома та начальник відділу взаємодії з суб’єктами з надання безоплатної первинної правової допомоги Мирослава Пилипчинець поспілкувалися із 5-ма мешканцями села, які звернулись для отримання юридичних консультацій. Найбільше жителів Кушниці цікавили питання щодо приватизації землі, порядку оформлення земельної ділянки, приватизації житлового будинку, спадкові, порядок оформлення договору дарування та інші.

Ev5oHgLn1Mo

    Зокрема, одним із найактуальніших питань було те, з якого моменту виникають зобов’язання з плати за землю при переході права власності на будівлю.

    Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України від 25.10.2001 р. № 2768-III).

    Відповідне право оформляється згідно із Законом України № 1952-IV від 01.07.2004 р. «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

    Пункт 287.6 ст. 287 Податкового кодексу України зазначає, що при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

    Таким чином, особа, яка придбала будівлю, має сплачувати земельний податок на загальних підставах за земельну ділянку, на якій розташовано таку будівлю, з урахуванням прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

    Звертаємо увагу! Оскільки підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру, а орендної плати – договір оренди земельної ділянки, власнику будівлі, споруди (їх частин) необхідно оформити та зареєструвати ще й право користування земельною ділянкою.

    Нагадаємо, мешканці Мукачівського, Берегівського, Іршавського, Свалявського та Воловецького районів можуть звернутися до Мукачівського місцевого центру з надання БВПД за адресою: м.Мукачево, вул.Горького, 25

    Також отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги – змін в законодавстві, уточнити категорії осіб, що мають право на безоплатну правову допомогу та інші – можна, зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Мирослава Пилипчинець,
начальник відділу взаємодії з суб’єктами з надання БППД,
за матеріалами Земельного порталу України