назад

Методологічні напрацювання як запорука якісного надання безоплатної правової допомоги

160610 01В Охтирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги 9 червня відбулася зустріч із заступником директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Світланою Літвіненко.

Мета візиту – надання методологічних рекомендацій у формі репрезентації на тему: «Структура центрів з надання БВПД. Бюро правової допомоги як структурний підрозділ місцевих центрів з надання БВПД. Зміни в положення про центри з надання БВПД». 

«Згідно з наказом Міністерства юстиції України від 25.12.2015 №2748/5 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги» передбачено створення бюро правової допомоги як структурних підрозділів місцевих центрів з надання БВПД. Бюро правової допомоги є самостійним відділом місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Бюро очолює начальник бюро, який призначається на посаду та звільняється з посади директором місцевого центру за погодженням з Координаційним центром з надання правової допомоги. У Сумській області планується відкриття 14 бюро правової допомоги», – таким вступним словом розпочала репрезентацію Світлана Літвіненко.

У ході зустрічі вона поінформувала працівників Охтирського місцевого центру з надання БВПД про зміни повноважень директорів і місцевих центрів. Наголошено, що відтепер директори місцевих центрів наділяються компетенцією приймати та звільняти працівників, застосовувати заохочення, догани та дисциплінарні стягнення.

Світлана Літвіненко поспілкувалася з інтегратором Мариною Лапоног, ознайомилася з паспортами громад Охтирського, Лебединського, Тростянецького, Великописарівського районів та м. Охтирки. Також її зацікавили матеріали «круглих столів», прес-конференцій, результати укладених меморандумів, яких на сьогодні налічується вісім.

Під час бесіди Марина Лапоног зазначила, що Охтирським місцевим центром розроблена Програма безоплатної правової допомоги населенню на 2016-2020 роки, яка затверджена рішеннями Охтирської, Лебединської та Великописарівської районної ради, що передбачає створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної правової допомоги.

Для виконання Програми директором Охтирського місцевого центру з надання БВПД затверджено та погоджено з органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади графік виїзних прийомів працівниками Охтирського місцевого центру. Відповідно до графіку вже здійснено 16 виїзних прийомів, на яких були надані консультації громадянам, що проживають на території, на яку поширюється юрисдикція Охтирського місцевого центру.

Учасники зустрічі домовились про поглиблення співпраці та спланували спільні дії щодо покращення роботи з надання правової допомоги.