назад

Методи запобігання та протидії домашньому насильству розглянули під час круглого столу у Львові

RC stil nasulstvo1Як ефективно взаємодіяти представникам державної влади, місцевого самоврядування та громадську сектору для запобігання та протидії домашнього насильства; який алгоритм дій та першочергові кроки суб’єктів, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству – обговорювали 30 травня 2018 року під час круглого столу у Львівській обласній державній адміністрації.

Захід відбувся за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації.

У заході взяли участь представники Регіонального центру та місцевих центрів з надання БВПД, департаментів Львівської обласної державної адміністрації, громадської організації «Центр «Жіночі перспективи», мобільних бригад, психологи.

Відкрила круглий стіл начальник департаменту соціального захисту населення ЛОДА Наталія Кузяк, відзначивши центральну роль структур соціального захисту у забезпеченні реалізації законодавства, що регулює запобігання та протидію домашньому насильству.

Про значення системи безоплатної правової допомоги в реалізації державної політики у зазначеній сфері розповів директор Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Ігор Микитин. Також він наголосив на практичному аспекті застосування законодавства щодо запобігання та протидії домашньому насильству.

RC stil nasulstvo3

У свою чергу про ризики зловживання особами, які звертаються у Центри з надання правової допомоги як особи, що потерпіли від насильства згадала заступник директора Регіонального центру Віра Іськович.

Детальніше на підставах домашнього насильства, статистиці звернень зупинилась керівник Львівської обласної мобільної бригади Галина Семенина. Зокрема вона зазначила, що найчастіше насильство виникає під час з’ясувань стосунків на грунті алкогольного спяніння або під час поділу майна. При цьому у більшості жінок, які звертаються у районні мобільні бригади є страх перед кривдником, тому вони ставляться до наших фахівців насторожено і припиняються звертатись при повторному вчиненні домашнього насильства щодо них.

«Як правило, діти неохоче розповідають про насильство. Якщо вже так трапилось, то шкільні психологи через бесіду можуть виявити чи зазначений факт має місце», – розповів представник департаменту освіти ЛОДА Віктор Леміч. За його словами, якщо є підозра щодо вчинення над дитиною домашнього насильства – ми звертаємось до правоохоронних органів.

Директори Першого львівського та Стрийського місцевих центрів з надання БВПД Юлія Грушицька та Марія Николаїшин закцентували увагу на співпраці з поліцією, яка нерідко фіксує у протоколах факт насильства як хуліганство.

Представники Центрів з надання БВПД важливим назвали підставність визначення суб’єктності осіб, що звертаються для надання безоплатної правової допомоги як потерпілі від насильства.

Адвокатка ГО «Жіночі перспективи» Галина Федькович підкреслила важливість системних змін, які мають бути донесені до керівництва поліції та ювенальної превенції щодо контролю за дотриманням складання протоколів про факт здійснення кривниками домашнього насильства.

Учасники круглого столу поділились своїм досвідом роботи у сфері надання допомоги особам, що зазнали домашнього насильства та надали пропозиції щодо вдосконалення взаємодії усіх суб’єктів.

Нагадаємо, 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.