назад

Методичний міст об’єднав педагогів та лідерів учнівського самоврядування

6 листопада 2019 року у приміщенні Полтавської загальноосвітньої школи №28 пройшов методичний міст «Сучасні підходи до правовиховної роботи як передумови формування правової свідомості вчителів та учнів». Його учасниками стали заступники директорів та лідерів учнівського самоврядування м. Полтави. До заходу також долучилася і начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Юлія Козаченко.

Захід мав на меті поглибити та систематизувати знання учасників семінару з правовиховної роботи, обговорити сучасні підходи до правовиховної роботи; проаналізувати демократичні правові компетентності; поглибити знання з питань ролі учнівського самоврядування у формуванні правової свідомості особистості; ознайомити учасників з основними аспектами щодо підготовки матеріалів на міський конкурс-огляд на кращу організацію правоосвітньої та правовиховної роботи в закладах освіти міста.

Відкрила захід методист міського методичного кабінету Елеонора Бакунович, яка наголосила на тому, що правове виховання – важливий аспект формування громадянської свідомості та активної життєвої позиції учнівської молоді.

З вітальним словом до освітян також звернувся і очільник управління освіти міськвиконкому Юрій Матвієнко.

Заступник директора з виховної роботи Полтавської гімназії №33 Вікторія Пікунова представила учасникам зібрання ток-шоу «Міст порозуміння». Його експертами стали представники відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності, управління освіти міськвиконкому, сектору ювенальної пробації м. Полтава філії Державної установи “Центр пробації” в Полтавській області, фахівці системи БПД.

На прикладі змодельованих ситуаційних завдань учасники заходу мали змогу знайти вирішення із конфліктних ситуацій, зокрема і у правову полі. Педагоги та активісти шкіл ділилися своїми думками, ідеями, а експерти коментували правомірність вирішення цих завдань.

Під час заходу начальниця відділу комунікаціїй а право просвітництва Регіонального центру розповіла про форми роботи з учнівською молоддю у Полтаві, запросила до участі у спільних правопросвітницьких заходах, у конкурсі соціальних роликів « Я МАЮ ПРАВО!».

«Питання правопросвітництва є одним із пріоритетних у роботі системи безоплатної правової допомоги, чільне місце у цій роботі займає правова освіта та правове виховання учнівської молоді, адже формування правової свідомості має відбуватися системно і за участі як навчальних закладів,так і представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та правоохоронних органів», – додала Юлія Козаченко.

Заступниці директорів з навчально-виховної роботи КЗ «Полтавська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №28» Валентина Воронянська та Полтавського міського багатопрофільного ліцею №1 ім. І.П.Котляревського Юлія Кріль представили учасникам семінару методичний кейс «Модель правовиховної роботи ЗЗСО №28» та
ознайомили колег з основними аспектами щодо підготовки матеріалів на міський конкурс-огляд на кращу організацію правоосвітньої та правовиховної роботи в закладах освіти міста.

Також учасникам семінару було запропоновано спільне поле сенсів: «Демократичні правові компетентності» від заступника директора з виховної роботи Полтавської гімназії №17 Людмили Говтвяниці.

Закінчився семінар рефлексійним практикумом «Міст порозуміння (Шляхи оновлення системи правового виховання в освітніх закладах м. Полтава)», проведений Тамілою Лінською, заступником директора ЗЗСО №30.

Для лідерів учнівського самоврядування був проведений тренінг «Делегування як ключова компетенція лідера» та Pravo-Quiz за Конвенцією ООН про права дитини.

Захід пройшов у форматі активного обговорення, жвавого спілкування, обміну кращими практиками у право освітній та правовиховній роботу,пошуку нових ,креативних ідей для подальшого їх впровадження.