назад

Міліціонеру відмовили у виплатах, через те, що він не поліцейський

ZP adv StavnujЩе наприкінці 2015 року Верховна Рада України прийняла зміни до закону про забезпечення гарантій соціального захисту колишніх співробітників органів внутрішніх справ і членів їх сімей. Даним законом передбачено, що за колишніми працівниками міліції, в тому числі пенсіонерами, а також членами їх сімей, іншими особами зберігаються пільги, компенсації і гарантії, передбачені законом “Про Національну поліцію”. Але, нажаль, є ті, для кого цей нормативний акт не має вищої юридичної сили.

 

        В жовтні 2016  року до Першого запорізького місцевого центру  з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся інвалід війни 2 групи із заявою про надання допомоги щодо відмови Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області в призначенні та виплаті одноразової грошової допомоги в зв’язку з інвалідністю на підставі ст.97 Закону України “Про національну поліцію”.
       Згідно вимог ст. 97 Закону України «Про Національну поліцію» одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності поліцейського ( далі-одноразова грошова допомога) є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави, яка призначається і виплачується особам, які за цим законом мають право на її отримання у разі, зокрема, отримання поліцейським поранення( контузії, травми або каліцтва) під час виконання ним службових обов’язків, пов’язаних із здійсненням повноважень та основних завдань поліції відповідно до цього закону, чи участі в антитерористичній операції, захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, наслідком якого є часткова втрата працездатності без визначення йому інвалідності. Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті чи втрати працездатності поліцейського) встановлюється Міністерством внутрішніх справ. Розмір одноразової грошової допомоги поліцейським визначається відповідно до ст.99 Закону України «Про національну поліцію» при встановленні інвалідності другої групи – 200 розмірів прожиткового мінімуму, визначеного цим законом для працездатних осіб на час виплати такої допомоги.
       Згідно Порядку та умов виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) чи втрати працездатності поліцейського, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 11.01.2016р., днем виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги у разі встановлення поліцейському інвалідності – є дата встановлення втрати працездатності, що визначена в довідці медико-соціальної експертної комісії.
       Однак, в порушення вимог зазначеної норми закону Головним управлінням національної поліції в Дніпропетровській області в призначенні та виплаті вищезгаданої допомоги чоловікові було відмовлено в зв’язку з тим, що, нібито він на час отримання поранення перебував на службі в органах внутрішніх справ, а не в поліції.
       В зв’язку з цим Центром було видано адвокату Григорію Ставному  відповідне доручення № МЦ1-417 від 31.10.2016р. на  складання процесуальних документів та представництво інтересів чоловіка з питання виплати одноразової грошової допомоги при встановленні інвалідності.
       В ході підготовки позовної заяви адвокатом було з’ясовано, що  24.01.2015р. чоловік, перебуваючи на службі в органах МВС України, при виконанні службових обов’язків в зоні проведення антитерористичної операції отримав поранення, що підтверджується актом про нещасний випадок від 03.03.2015, внаслідок якого йому встановлена друга група інвалідності з втратою професійної працездатності 65 %.
       Право на отримання ним одноразової грошової допомоги виникло 22.07.2016 – з дня встановлення МСЕК втрати професійної працездатності. На той час зитель Запоріжжя  перебував на службі  в Національній поліції України. Тому на нього розповсюджується дія Закону України “Про Національну поліцію”.
       Згідно абз.2, 3 п.15 Розділу 11 Прикінцеві та перехідні положення ( в редакції Закону України від 23.12.2015) Закону України «Про Національну поліцію» за колишніми працівниками міліції, у тому числі пенсіонерами, а також членами їхніх сімей, іншими особами зберігаються пільги, компенсації, і гарантії, передбачені цим Законом для колишніх поліцейських, членів їх сімей, інших осіб. Право на отримання одноразової грошової допомоги, інших виплат, передбачених Законом України «Про міліцію», зберігається і здійснюється в порядку, що діяв до набрання чинності Законом України «Про Національну поліцію».
       У зв’язку із цим, адвокатом підготовлено та подано до Комунарського районного суду м. Запоріжжя позовну заяву про визнання дій Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області протиправними і зобов’язання виплатити колишньому співробітнику одноразову грошову допомогу в 200 розмірів прожиткового мінімуму, визначених для працездатних осіб на час виплати такої допомоги.
       Завдяки професійним діям адвоката, правильно побудованій системі доказування незаконності дій відповідача судом було в повному обсязі  задоволено позов та визнано протиправними дії  Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, а також зобов’язано виплатити чоловікові одноразову грошову допомогу в розмірі і порядку, передбаченому ст. 97, 99 Закону України «Про Національну поліцію».

Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

– Е-mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77 (2-й поверх).

– режим роботи центру: з понеділка по п’ятницю з 8-00 до 17-00, субота, неділя вихідний.

– телефон: (061) 764-60-77

– ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)