назад
30.11.16

Мін’юст та Координаційний центр вітають Скадовську міськраду у рішенні підтримати існування комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги»

15228069 1249789671747541 322993765 nСьогодні, 30 листопада, Скадовська міська рада на своїй сесії розглянула питання подальшого існування у місті комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області», можливої її ліквідації. У зв’язку з активною підтримкою установи місцевою громадою, правозахисниками та установами-провайдерами правової допомоги питання про ліквідацію установи знято з порядку денного.

Напередодні ж, 29 листопада у Скадовську відбулась прес-конференція з приводу можливої ліквідації комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області». Підтримку продовженню функціонування цієї установи, важливості її роботи для місцевої громади від імені Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги висловив перший заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок.

Участь у заході взяли працівники комунальної установи, міський голова Олександр Яковлєв, депутати міської та районної рад Скадовська, член правління ГО «Скадовщина – мій рідний край» та засновник Центру Іван Шульга, член правління Мережі правового розвитку Наталя Бімбірайте, мешканці місцевої громади, які безпосередньо отримували послуги центру з початку його існування.

15239336 1249789281747580 1236813770 n

Підтримку сприяння подальшому функціонуванню комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги» від Міністерства юстиції висловив Мирослав Лаврінок, який також узяв участь у прес-конференції разом із директором Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Мариною Єлисєєвою, директором Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Дмитром Бабичем, а також начальником відділу «Скадовське бюро безоплатної правової допомоги» Тетяною Мосіною.

15293247 10154721904078279 92366525 o

Мирослав Лаврінок підкреслив, що робота Центру з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської дуже важлива у тому, що, окрім безпосереднього надання громадянам послуг первинної правової допомоги (правових консультацій та роз’яснень), дає можливість робити аналіз та узагальнювати проблеми громади, а відтак – формувати пріоритети подальшої діяльності міської ради, виправляти недоліки у роботі.

«Чим краще люди будуть проконсультовані, чим краще вони будуть знати свої права, тим менше буде зайвих дискусій і деструктиву у громаді», – підкреслив Мирослав Лаврінок.

15225412 10154721884563279 1194711788 o

«Ця установа є «ветераном» руху правової допомоги в Україні. Ми рівняємося на цих людей, при утворенні бюро правової допомоги та подальшому розвитку системи БПД опираємося на досвід таких установ як Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради», – зазначив він. Перший заступник директора Координаційного центру нагадав, що комунальна установа була створена ще фактично до набуття чинності Закону України «Про безоплатну правову допомогу». «Уже в той час вони робили ті речі, на які ми у тому числі орієнтуємося нині у процесі розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Тому дізнавшись про те, що на розгляд міської ради виноситься питання щодо її ліквідації, ми не могли стояти осторонь»,Мирослав Лаврінок.

rada

Він передав міському голові лист Першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової в підтримку комунальної установи, запевнивши у тому, що Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області та Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги гарантують свою подальшу підтримку Скадовської міської ради і створеної нею комунальної установи.

Як зазначено згаданому листі:

«З часу початку своєї роботи комунальна установа здобула заслужений авторитет у громаді, адже успішно вирішує комплексні правові проблеми як окремих клієнтів, так і громади міста Скадовська загалом. Окрім того, після підписання 23 жовтня 2015 року меморандуму про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги з Голопристанським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцевий центр), фахівці комунальної установи надають своїм клієнтам допомогу у зборі всіх необхідних документів для отримання безоплатної вторинної правової допомоги у місцевому центрі.

У співпраці із новоствореним Скадовським бюро правової допомоги фахівцями комунальної установи проводяться також спільні прийоми громадян, правопросвітницькі та інформаційно-комунікаційні заходи з питань, з якими до комунальної установи звертається найбільше клієнтів: провадження підприємницької діяльності; порядок розгляду звернень громадян органами місцевого самоврядування та територіальними органами виконавчої влади; створення та функціонування ОСББ, громадських організацій тощо.

Успішний досвід правопросвітницької та правозахисної роботи неурядових та комунальних провайдерів безоплатної правової допомоги, а також довіра клієнтів до них роблять їх дієвими інструментами розвитку територіальних громад.

У зв’язку із цим Міністерство юстиції України занепокоєне інформацією про винесення на розгляд ХХ сесії Скадовської міської ради VII скликання питання «Про припинення шляхом ліквідації комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області» та звертається до Вас із проханням сприяти подальшому функціонуванню комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги».

Переглянути лист Міністерства юстиції щодо підтримки Скадовської міської ради і створеної нею комунальної установи

Також Мирослав Лаврінок додав, що процес децентралізації в Україні сьогодні є незворотнім, тож більшість послуг, їх надання буде зосереджуватися саме на рівні територіальних громад. «Тому було б неправильно маючи таку установу, яка вже діє так, як держава вбачає в перспективі, ліквідовувати її. Місцеве самоврядування має шанс окріпнути та бути важливим інститутом у громаді. У цьому зв’язку функціонування такої установи є дуже важливим», – зазначив він.

15179188 670005883160148 5430289401174766573 n

Міністерство юстиції та Координаційний центр з надання правової допомоги вітають Скадовську міську раду у прийнятті мудрого та правильного для громади рішення!


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube             Google Google+       т Twitter