назад

Міністр юстиції Павло Петренко взяв участь у прес-конференції разом із мешканцями Львівщини, які скористалися безоплатною правовою допомогою

Petrenko26 червня 2017 року з робочим візитом до Львова завітав Міністр юстиції Павло Петренко. В рамках зустрічі відбулась прес-конференція Павла Петренка на тему: «Реформи у сфері державної виконавчої служби, державної реєстрації, пенітенціарної системи і безкоштовної правової допомоги», на якій був присутній директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Ігор Микитин та начальник Головного управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

«Тільки за минулий рік понад півмільйона українців по всій країні звернулись до наших Центрів безоплатної правової допомоги. І насправді це не просто людські історії – це історії, коли людина страждала або створювали їй проблеми через бездіяльність, безвідповідальність конкретних посадовців державних органів», – підкреслив Павло Петренко.

Як зазначив Ігор Микитин, цього року, за 6 місяців до місцевих центрів звернулося більше 15 тисяч клієнтів. «Це люди, які отримали первинну і вторинну допомогу. З них 1600 осіб отримали адвоката для захисту у суді. Наш Регіональний центр видав 2500 доручень для захисту затриманих, підозрюваних і підсудних», – розповів директор Регіонального центру.

Прес-конференція відбулася за участю осіб, які звернулися за правовою допомогою у місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та розповіли, як вирішувались їхні проблеми.

Petrenko 1

Так, Руслан Петряєв був клієнтом Другого львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у справі про скасування заочного рішення про стягнення аліментів. В суді його інтереси представляв начальник відділу представництва Другого львівського місцевого центру Оксана Цюпка. Відповідно до рішення суду, розмір аліментів становить третину всіх доходів його заробітку.

Ігор Забавський та Ганна Склярова, справи яких ще розглядаються судами, говорили про призначеного Центром адвоката Марію Татух, її професійний підхід та про те, що завдяки роботі таких центрів вони отримують справді якісну правову допомогу.

Petrenko 3

Ганна Склярова – законний представник дитини війни Віри Мартинівни Тріски розповіла, що через зламаний лічильник та неправомірні дії компанії «Львівгаз» було нараховано 25 тисяч гривень. Суд задовольнив повністю позов та визнав дії газового постачальника неправомірними.

«Я 4 роки зверталася у Пенсійний фонд так, як я чорнобилець і мені постійно відмовляли в наданні пенсії. Зараз, на даний момент, справу ми виграли, але Пенсійний фонд невідомо чи виплатить ці гроші», – поділилась своєю проблемою Олена Вороткова.

«Взагалі, нонсенс, що чотири роки з органами Пенсійного фонду при наявності рішення суду люди судиться за свою законну пенсію. Система безоплатної правової допомоги є важливою, тому що ми надаємо допомогу конкретній людині, але ще важливіше, щоб держава з таких конкретних справ робила системні висновки. Це наше спільне завдання», – резюмував Павло Петренко. Також очільник Мін’юсту висловив вдячність фахівцям системи безоплатної правової допомоги на Львівщині та усім людям, які звертаються у Центри безоплатної правової допомоги за захистом свої прав та законних інтересів.