назад
29.09.16

Місце та роль морально-правового виховання підростаючого покоління

На сьогоднішньому етапі формування громадянського суспільства в нашій державі на чільному місці знаходиться проблема виховання громадянина України, здатного жити у правовій державі.

28 вересня юристи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног та Валерій Грабар провели у Державному професійно-технічному закладі «Охтирський професійний ліцей» лекцію, присвячену засадам правового виховання та правової освіти дітей.

На заході були присутні викладачі та студенти першого курсу навчального закладу, представник Охтирського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Сумській області Анна Лобовньова.

Основним фактором викладення лекції щодо правової освіти підростаючого покоління стало те, що в Україні спостерігається тенденція зростання дитячої злочинності. Поширення цього явища серед неповнолітніх випереджає її загальне зростання, при цьому вона «омолоджується».

Марина Лапоног розповіла про формування особистості громадянина України через правову культуру, усвідомлення цінностей свободи, прав людини, відповідальності, готовності до участі у громадському житті.

Валерій Грабар розповів, що на сьогодні особливість протиправної поведінки неповнолітніх – високий рівень групової злочинності (майже 65%). За видами злочинів на першому місці злочинності підлітків є вчинення крадіжок, потім грабежів та хуліганство. Неповнолітні правопорушники, як правило, приймають за чисту монету так звану кримінальну романтику, не думаючи про наслідки. Злочин для них нерідко – просто акт сміливості, у ньому реалізується прагнення самоствердитися, показати себе дорослим, покрасуватися перед однолітками. Про наслідки своїх протиправних дій, часом трагічних, підлітки часто не замислюються.

Виступаючими наголошено, що відповідальність неповнолітніх, тобто осіб, які не досягли 18-річного віку, передбачена кримінальним, адміністративним та іншим законодавством.

Марина Лапоног акцентувала увагу присутніх, що кримінальній відповідальності підлягають особи, які до вчинення злочину досягли віку 16 років (ч. 1 ст. 22 Кримінального кодексу України, далі – КК). Це так званий загальний вік кримінальної відповідальності.

Закон також (ч. 2 ст. 22 КК України) передбачає і знижений вік кримінальної відповідальності. Йдеться про осіб у віці від 14 до 16 років. Ці особи підлягають кримінальній відповідальності за такі види злочинів: вбивство (ст.ст. 115-117 КК), умисне тяжке тілесне ушкодження (ст. 121, зґвалтування (ст. 152), хуліганство (ст. 296) та інші.

Здатність людини розуміти вимоги законів та відповідним чином поводитися формується під впливом спеціальних виховних заходів, є наслідком спілкування з іншими людьми, участі в різних видах діяльності.

Валерій Грабар та Марина Лапоног закликали студентів ліцею бути обачними та в разі виникнення проблемних ситуацій обов’язково звертатися за допомогою до фахівців-правників Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, батьків, викладачів, працівників правоохоронних органів. Також можна звернутися у разі затримання поліцією за телефоном гарячої лінії 0-800-213-103.

Звертайтеся до Охтирського місцевого центру: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел (05446) 4-22-21, 4-22-23.