назад

Місцевий індекс прав людини у смт. Мангуш та смт. Сартана: результати та перспективи розвитку громад

51026327 2451218111617108 7073966919270793216 nПредставник Маріупольського місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняла участь у презентації, яку провели представники громадської приймальні Української  Гельсінської спілки з прав людини у м. Маріуполі. 

Моніторинг здійсненено Українською Гельсінською спілкою з прав людини (УГСПЛ) у межах партнерського проекту, що виконується Норвезькою радою у справах біженців за підтримки Європейського Союзу.

Ціллю моніторингує аналіз системи соціальних послуг, що надаються постраждалому населенню в регіонах, що постраждали від наслідків збройного конфлікту. 

Представник Маріупольського місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийняла участь у презентації, яку провели представники громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у м. Маріуполі. Моніторингова місія мала на меті здійснити аналіз дотримання базових прав людини. В якості методики моніторингу було обрано напрям «Гідний життєвий рівень» Місцевого індексу прав людини.

Відповідальний за напрям «Місцевий індекс прав людини» експерт Української Гельсінської спілки з прав людини професор Андрій Галай повідомив, що Індекс – це ініціатива задля моніторингу та підтримки ефективного розвитку органів місцевого самоврядування на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державною.

Представники громадської приймальні Ігор Курільчук та Анна Райкова поділились враженнями від моніторингу:

  • у смт. Сартана: впровадження інфраструктури та соціальних ініціатив Маріуполя; проактивне реагування на випадки порушення прав внаслідок військової агресії (випадок з невідкладним усиновленням дитини – сироти), здійснення місцевих політик у співпраці з іноземними благодійними інституціями;
  • у смт. Мангуш: відношення до сир, робота стосовно забезпечення їх житлом; власні соціальні програми з подолання бідності та соціального захисту «Програму з надання адресної матеріальної допомоги мешканцям смт. Мангуш у 2018 році» та «Програму компенсації за пільговий проїзд та послуги зв’язку окремим категоріям громадн на 2018-2010 роки».

Головні позиції, що потребують доопрацювань:

– відсутність дієвого механізму використання думки громади при прийняті програм;

– відсутність самосійного механізму та сприяння забезпечення житлом потребу вальних осіб;

– незалучення недержавних учасників для надання соціальних послуг.

У ході презентації представники УГСПЛ відмітили, що ВПО, зареєстровані у смт. Мангуші та смт. Сартані звертаються до Маріупольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за допомогою у відновленні виплат пенсій, поновлення соціальних виплат та мають позитивні рішення.

Типові порушення прав постраждалих категорій у Мангуші та Сартані:

– припинення виплат пенсій при реєстрації ВПО на підконтрольній території;

– невиконання рішень судів про поновлення соціальних виплат;

– відсутність можливості надати тимчасове житло для постраждалих категорій та недостатня комунікація з іншими населеними пунктами щодо надання тимчасового житла.

У кінці презентації представники УГСПЛ доповіли загальні рекомендації: необхідно періодично проводити аналіз наявності та кількості осіб, які потребують поліпшення житлових умов та сформувати прозорий та доступний облік таких осіб, з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:  

  • Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Маріуполь, вул.Харлампієвська 15, тел :(0629)474-695
  • Великоновосілківське бюро правової допомоги – смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна буд.36, тел.: (06236) 2-10-30
  • Волноваське бюро правової допомоги – м. Волноваха, вул. Центральна,буд.43, тел.: (06244) 4-15-50
  • Вугледарське бюро правової допомоги – м. Вугледар, вул. Трифонова, буд. 22, тел.: (06273) 6-40-00,
  • Курахівське бюро правової допомоги – м. Курахове пр.-т Соборний, буд 4, тел.: (06278) 3-15-48,
  • Мангушське бюро правової допомоги – смт. Мангуш, пр. Миру,буд 70, тел: (06297) 2-34-80
  • Нікольське бюро правової допомоги – смт. Нікльське вул. Свободи, буд. 87, тел: ( 06246) 2 -03-54,
  • Покровське бюро правової допомоги – м.Покровськ, вул. Європейська 49, 2 поверх, тел: (0623) 52-19-38
  • Селидівське бюро правової допомоги – м.Селидове, вул. Карла Маркса, буд 41 а, тел : (06237) 7-47-90