назад

Міжнародна конференція «Якість безоплатної правової допомоги»

12 та 13 грудня в Києві пройшла Міжнародна конференція «Якість безоплатної правової допомоги» . Конференція зібрала ключових учасників національної системи кримінального правосуддя та провідних іноземних експертів у цій сфері за обговоренням шляхів досягнення вищої якості правової допомоги та кращої взаємодії задля забезпечення права на справедливий суд.

Титулка

Учасниками обговорення та зацікавленими сторонами було обговорено коло питань, зокрема: чи вдалося досягти результатів щодо забезпечення рівного права на захист усім, хто зазнав кримінального переслідування? Які проблемні питання постають перед системою безоплатної правової допомоги з початку її функціонування протягом двох років? Чи є такі проблеми в інших демократичних країнах? Чи можлива ефективна співпраця протилежних сторін у кримінальному провадженні заради справедливого правосуддя?

 

Фото 1

На конференції виступили Уповноважений Верховної Ради з прав людини, судді Верховного суду України, представники Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України, лідери Національної асоціації адвокатів України, адвокати та менеджмент системи безоплатної правової допомоги, Міжнародний фонд «Відродження», дипломати та керівники служб безоплатної правової допомоги зі США, Канади, Нідерландів та Молдови, представники міжнародних проектів у сфері захисту прав людини та кримінальної юстиції.

Відкрив захід директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. У своїй доповіді він зазначив, що «Право людини на захист – її основоположне право, незалежно від того, буде чи не буде у подальшому доведено вчинення інкримінованих їй правопорушень. Забезпечення реалізації цього права в Україні стало нашим першим виконаним завданням із моменту початку роботи системи у 2013 році. Увесь нинішній рік і подальша перспектива розвитку системи – забезпечення її якості. Впровадження стандартів якості у роботу адвокатів системи дозволяє гарантувати усім її клієнтам якість послуг незалежно від місця їх надання»

Фото 2

З доповідями виступили Високоповажні посли Владімір Рістовскі (Посол, Голова Офісу Ради Європи в Україні), Роман Ващук (Посол Канади в Україні), Крістофер Сміт (керівник відділу правоохоронних питань Посольства США в Україні), Валерія Лутковська (Уповноважений ВРУ з прав людини), Євген Бистрицький (Виконавчий директор МФ “Відродження”), Лідія Ізовітова (Голова НААУ та РАУ) та інші поважні гості.

 

 

Фото Лутковська

Про порушення прав людини на етапі затримання говорить Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

Учасниками обговорення виступили Уповноважений Верховної ради України з прав людини, судді Верховного суду України, представники Генпрокуратури та МВС України, керівництво Національної асоціації адвокатів України, адвокати та менеджмент системи БПД, представники Міжнародного фонду “Відродження”, дипломати та керівники служб БПД зі Сполучених штатів Америки, Канади, Нідерландів та Молдови, представники міжнародних проектів у сфері захисту прав людини та кримінальної юстиції.

З метою імплементації практик канадського досвіду у 2014 році розпочався проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у співпраці Координаційним центром з надання правової допомоги, та фінансується Міністерством закордонних справ, торгівлі та розвитку Канади. Проект (представлення якого відбулося напередодні у Києві) має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.

Участь у конференції також прийняли директор Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Євчук, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги Оксана Осудар, адвокати – тренери Ірина Вань, та Людмила Желізняк.

Фото ш