назад

Міжнародна спільнота пильно слідкує за дотриманням виборчого законодавства

55521081 356272668322813 7854158551906779136 nВиборча кампанія в Україні вже наближається до завершення – до дня виборів президента залишається кілька днів. 31 березня майже 30 мільйонів українців матимуть змогу скористатися своїм виборчим правом. Чотири відсотки з них – це молодь, яка вперше отримала таке право.

       За виборами-2019 слідкує міжнародна спільнота. Так, 6 лютого поточного року Бюро з демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ/БДІПЛ) офіційно відкрили місію зі спостереження за президентськими виборами.

       До складу основної команди входить 17 експертів, 100 довготермінових спостерігачів, які розмішені в міжнародних групах по всій країні та 750 короткострокових спостерігачів, які спостерігатимуть за виборчим процесом саме 31 березня.

       27 березня до Регіонального центру завітала представник Місії Діта Бікановська. У робочій зустрічі прийняли участь директора РЦ Павло Наливайко та начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації у Запорізькій області Олена Качура.

55632792 329592991093876 7132868117948006400 n 1     Під час бесіди гостя з Чехії повідомила, що Місія проводить оцінку президентських виборів щодо відповідності до зобов’язань перед ОБСЕ та інших міжнародних зобов’язань і стандартів демократичних виборів, а також національного законодавства. Спостерігачі уважно стежать за реєстрацією кандидатів, проведенням передвиборчої агітації, роботою виборчої адміністрації та відповідних державних органів, законодавством, пов’язаним з виборами, та його впровадженням, медіа-середовищем та вирішенням суперечок, пов’язаних з виборами.

       Також міжнародний спостерігач поінформувала, що під час свого спостереження зустрічалася з представниками державних органів і політичних партій, з представниками кандидатів у регіоні та громадськості, засобами масової інформації та міжнародної спільноти. У день виборів Діта Бікановська та інші спостерігачі ОБСЕ стежитимуть за відкриттям виборчих дільниць, голосуванням, підрахунком бюлетенів та зведенням результатів голосування.

       В свою чергу Павло Наливайко розповів представниці ОБСЕ про структуру системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях, її функції та основні напрямки роботи. Під час розмови особливу увагу було приділено саме майбутнім виборам. Так, Регіональний та місцеві центри, бюро правової допомоги активно приймають участь у проведенні інформаційної кампанії «Я маю право голосу», шляхом проведення правопросвітницьких та інформаційних заходів з питань виборчого права, а також тренінгів для співробітників та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, щодо типових питань порушення виборчого законодавства України та способів їх вирішення. До проведення зазначених заходів працівники установ системи БПД долучають партнерів, з числа державних установ та громадських організацій.55776262 492770584588080 8587683973302321152 n

       Олена Качура зазначила, що з метою інформування громадськості стосовно прав, пов’язаних з виборами, Регіональний та місцеві центри з надання БВПД спільно з регіональними представниками Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» – громадськими омбудсменами із захисту виборчих прав у Донецькій та Запорізькій областях, також проводять семінари, лекції та тренінги для співробітників центру.

       Наприкінці зустрічі Діта Бікановська повідомила, що наступного дня після виборів, місія разом з парламентськими делегаціями, у тому числі Парламентської асамблеї ОБСЕ та Парламентської асамблеї Ради Європи, виступить із заявою про попередні висновки щодо президентських виборів.