назад

Міжвідомча нарада з документування осіб без громадянства відбулася на Ужгородщині

nev 2   У четвер, 9 листопада, у Кам’яниці на Ужгородщині, за організації Представництва УВКБ ООН в Україні, відбулася міжвідомча нарада з документування осіб без громадянства та осіб під ризиком без громадянства.

    До участі в заході долучилися представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина, керівник відділу з питань дотримання прав дитини Управління з питань дотримання прав дитини секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Чорна, начальник управління держреєстрації актів цивільного стану Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України Ірина Дубиківська,  керівник МФОВНС Регіон Карпат Альберт Пірчак, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець,  представники Ужгородського та Мукачівського місцевих центрів з надання БВПД, ГТУЮ у Закарпатській області, керівники відділів ДРАЦС області, представники міграційної служби та інші.

nev 3
    Упродовж наради було порушено проблематику щодо осіб без громадянства у світі та Україні та, зокрема, на Закарпатті. Учасники заходу висловили свої думки та пропозиції щодо шляхів подолання перешкод в отриманні доступу до ідентифікаційних документів та свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану для ромів в Україні тощо.
    Директор Регіонального центру з надання БВПД Василь Попадинець зазначив, що в області функціонують три місцеві центри з наданння безоплатної вторинної правової допомоги та 13 бюро правової допомоги, фахівці яких готові надати фахову юридичну підтримку всім, хто цього потребує. Зокрема, й особам без громадянства. Майже 7 відсотків від загальної кількості звернень до структурних підрозділів системи БПД на Закарпатті становлять звернення ромів.

nev 4
    Проблема з ОБГ на Закарпатті перш за все зумовлена наявністю тут великої кількості населення ромської національності, яких в області налічується  близько 60 тисяч. Саме роми й становлять левову частку осіб без громадянства. Як зазначив радник з правових питань УВКБ ООН Дмитро Плечко, за обліком ДМС осіб без громадянства в Україні налічується близько 5460, а за даними УВКБ ООН – 35 тисяч! Це означає, що відсутність документування осіб залишається невидимою для держави…
    Учасники міжвідомчої зустрічі упродовж обговорення проблемних питань щодо осіб без громадянства, внесли пропозиції щодо удосконалення відповідних нормативно-законодавчих актів щодо ОБГ для подальшого їх вивчення та врахування при внесенні змін до закону.

nev 1