назад

Мобільні та ефективні: як юристи системи БПД надають послуги у віддаленій місцевості на Дніпропетровщині

Наближення правової допомоги до тих, хто її потребує, останнім часом стало однією з головних турбот фахівців місцевих центрів з надання БВПД у Дніпропетровській області. Розуміння того, що далеко не кожен з потенційних клієнтів може самотужки дістатися до офісів системи, спонукає віднаходити можливості проведення виїзних прийомів та правопросвітницьких заходів у найвіддаленіших куточках регіону. Саме так діють юристи  Криворізького місцевого центру та його бюро.

Кривий Ріг – велетенське місто, як тут кажуть – “довжиною з життя”, яке  дійсно налічує близько 100 км з півночі на південь та  7 адміністративних районів. Така специфіка міста вимагає й специфічних підходів в організації надання послуг. Адже доступність безоплатної правової допомоги – той фактор, який суттєво впливає на готовність людей звертатися по неї. Таким чином, у місті  працює 4 бюро правової допомоги, які   охоплюють своїми послугами як містян,  так і мешканців прилеглої сільської місцевості. Тож криворізьким юристам доводиться бувати і у Тернах на півночі,  і в Інгульці на півдні,  відвідувати  Лозуватську, Новопільську, Глеюватську, Широківську, Гречаноподівську, Карпівську, Новолатівську громади. Щоб охопити послугами БПД фахівці бюро за графіком приїздять у віддалені  райони і населені пункти.

Так, цього місяця юристка сектору  «Криворізьке бюро правової допомоги №2» Анастасія Перченко вела прийом у Тернівському районі в Прозорому офісі, де за графіком він відбувається кожного 2-го четверга місяця. Крім цього, вона відвідала також  будинок милосердя цього району, де мешкають люди похилого віку, які потребують додаткового захисту, й допомогла   одному з його мешканців  вирішити проблеми з фіксацією пошкодженого внаслідок російської агресії майна.

А фахівчиня сектору  «Широківське бюро правової допомоги» Олена Береза відвідала Карпівську громаду, де провела захід з мешканцями села  на тему: «Визначення шкоди та збитків, завданих земельним ресурсам внаслідок збройної агресії рф».

Карпівська громада знаходиться на півдні району, тож на собі відчула безпосередню близькість до зони бойових дій. І людей тут цікавлять різні питання – від проблем з документами та їх відновлення, питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб до сімейних питань”, – зазначає Олена Береза.

Наступного ж тижня правчиня провела також  захід для внутрішньо переміщених осіб на базі Широківської районної філії Дніпропетровського обласного центру зайнятості. Вона розповіла про особливості захисту прав ВПО, а також зупинилася на трудових правах та на захисті прав споживачів.  Зокрема, Олена Береза повідомила, що в магазинах у селах  з населенням до 5000 осіб  з 2025 року має забезпечуватись можливість безготівкового розрахунку. Вона також закцентувала увагу слухачів на шахрайських схемах, пов’язаних  з покупками через інстаграм, на OLX, на неперевірених ресурсах.

А ось у Лозуватській громаді, де багато земель сільськогосподарського призначення, які обробляються фермерськими господарствами, цього місяця фахівчиня  сектору «Криворізьке бюро правової допомоги №1»  Інна Волкобой  висвітлювала  питання, пов’язані з орендою землі, яких тут виникає велика кількість.  Працівникам сільради вона розповіла про особливості сплати орендної плати за землю під час воєнного стану, після чого надала індивідуальні консультації.

Таким чином у березні  мешканці найвіддаленіших районів Криворіжжя отримали відповіді на правові питання, що їх хвилюють, та  юридичні консультації зі свої найважливіших юридичних проблем