назад

Мобільні точки доступу до безоплатної правової допомоги діють на Закарпатті

mob 2  З 14 серпня в Закарпатській області запрацювали мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги, які діятимуть до 14 жовтня 2017 року. За цей період представники Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги здійснять виїзди в 266 населених пунктів, де надаватимуть безоплатну правову допомогу краянам та проводитимуть правопросвітницьку діяльність серед місцевих мешканців.

   Наразі вже проведено 81 виїзд “мобільних точок доступу” у населені пункти області та надано правову інформацію, консультації та розяснення з правових питань 247 громадянам. Зокрема, в рамках виїзду мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги, у середу, 30 серпня, начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти ГТУЮ у Закарпатській області Леся Тимчук та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марія Рішко провели консультування жителів сіл Червоне та Тисаашвань Ужгородського району. Під час виїзного прийому фахівці відвідали Червонівську та Тисаашванську сільські ради, Червонівську загальноосвітню школу I-III ступенів, Чопське бюро правової допомоги.

mob  1
    У вівторок, 28 серпня, перший заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Марія Рішко, спеціалісти ГТУЮ Богдан Славич та Іван Черевко провели консультування жителів сіл Великі Лази та Ярок Ужгородського району. Місцеві мешканці звертались до фахівців з питань оформлення спадщини, реєстрації права власності на нерухоме майно, права користування чужою земельною ділянкою та інші. Крім того, жителів було проінформовано про загальнонаціональний правоосвітній проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та основні види правових послуг, які надаються фахівцями Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
    У середу, 23 серпня, у рамках графіку роботи мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги, директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марія Рішко провели виїзний прийом громадян у селах Підгорб і Холмець. На прийом звернулося 6 громадян з різних правових питань.
Цього ж дня головний спеціаліст Перечинського бюро правової допомоги Іванна Хом’як провела виїзний прийом у населених пунктах сіл Турички та Туриця Перечинського району. Під час виїзного прийому було відвідано Турицьку та Туричківську сільські ради, амбулаторію ЗПСМ с. Турички, відділення зв’язку тощо.
Фахівець розповіла колективам закладів та мешканцям сільських громад про основні напрямки діяльності та завдання бюро та детально роз’яснила які категорії осіб, згідно чинного законодавства, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та розповіла про порядок її отримання.
    Також 23 серпня здійснено виїзний прийом громадян мобільною групою у складі: Шпеник М.Ю. – завідувач Мукачівської районної державної нотаріальної контори, Молнар К.Є. – директор Мукачівського МЦ та Пилипчинець М.І. – начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами БППД у населених пунктах це Ключарки та Страбичово Мукачівського району.
    У вівторок, 22 серпня, начальник відділу представництва Хустського місцевого центру з надання БВПД Василь Рошинець та консультант Хустської державної нотаріальної контори Еріка Кепша провели виїзний прийом у селах Крайниково та Сокирниця. Упродовж заходу правові консультації отримали 16 громадян, яким було надано роз`яснення з питань медичного та пенсійного забезпечення, соціального захисту, умов припинення підприємницької діяльності, порядку приватизації земельної ділянки, а також роз`яснено відмінності спадкування за законом та заповітом тощо. Під час вуличного інформування громадян було поінформовано про їх право на безоплатну правову допомогу та роздано інформаційні буклети консультативного характеру.
    Виїзні прийоми громадян та інформування у рамках роботи точок доступу до системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті триває і охопить практично всі населені пункти краю. Тож закарпатці, які мають проблеми правового характеру можуть звернутися до представників ГТУЮ та місцевих центрів та бюро правової допомоги у мобільні точки доступу до БПД.