назад

Мобільні точки доступу до безоплатної правової допомоги діють!

mobylny tochki    З 14 серпня 2017 року фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції Закарпатській області проводять спільні консультування мешканців Закарпаття та правопросвітницькі заходи у рамках виїздів мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги.      

    Зокрема, 22 вересня, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Попадинець та начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Руслана Натуркач провели виїзне консультування у Свалявському бюро правової допомоги.
    На прийом звернулося двадцять місцевих мешканців, які потребували правових консультацій щодо внесення змін до документів (паспорту, свідоцтва про народження тощо), встановлення факту родинних стосунків, заміни адвоката, надання санаторно-курортного лікування та виділення земельних ділянок учасникам АТО, внесення змін до актового запису про народження на підставі рішення суду, дій представників органів внутрішніх справ (заява щодо вчинення злочину) тощо. Всім було надано фахові юридичні консультації згідно чинного законодавства.

 Sval 3

    20 вересня начальник Чопського бюро правової допомоги Марія Бецко та начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук провели виїзне консультування жителів села Сюрте Ужгородського району.

viizd 3

    Фахівці відвідали Сюртівську сільраду, де разом із сільським головою Арпадом Пушкарем провели прийом та консультування громадян з правових питань. На прийом звернулося семеро мешканців села, які потребували правових консультацій щодо документів, які підтверджують право власності на земельну ділянку, порядку оформлення права власності на житловий будинок, порядку оформлення спадщини за законом та заповітом, порядку перерахунку пенсії. Всім було надано фахові юридичні консультації згідно чинного законодавства.
    Цього ж дня начальник відділу правової інформації та консультацій Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Чепка та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД Марія Рішко провели консультування жителів сіл Коритняни та Часлівці на Ужгородщині. Під час виїзного прийому фахівці надали консультації громадянам з різноманітних правових питань.

viizd 4

    19 вересня, в рамках роботи мобільної точки доступу до системи безоплатної правової допомоги та роботи оперативного штабу, заступником начальника головного територіального управління з питань державної реєстрації – начальником Управління державної реєстрації ГТУЮ у Закарпатській області Маріанною Готрою, директором Хустського місцевого центру з надання БВПД Наталією Дубчак спільно з начальником відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації ГТУЮ у Закарпатській області Ельвірою Леско, працівниками Рахівського бюро правової допомоги проведено спільний виїзний прийом громадян на базі Рахівської міської ради.
У ході проведення виїзного прийому п’ятьом місцевим мешканцям було надано консультації з питань порядку оформлення права власності на земельну ділянку; процедури стягнення заборгованості за заробітною платою; надання безоплатної вторинної правової допомоги малозабезпеченим особам та інвалідам; порядок відновлення доступу до власної земельної ділянки, у зв’язку із відсутністю під’їзної дороги; порядок укладення шлюбу за добу. 

vyyzd2
    19 вересня перший заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші та заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Лариса Фучко провели консультування громадян у місті Тячів та селах Тересва та Бедевля на Тячівщині. За правовими консультаціями звернулося 11 місцевих мешканців з питань порядку оформлення спадщини та поновлення строку на її прийняття, зняття особи з реєстрації місця проживання, оформлення земельних ділянок у власність тощо.

 Teresva

    14 вересня начальник ГТУЮ у Закарпатській області Руслана Натуркач та директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Василь Попадинець провели консультування громадян у місті Іршава, селах Заріччя та Сільце Іршавського району. 

viizd

    Топ-темою на Іршавщині виявились земельні питання, а саме оформлення права власності на земельні ділянки якими користувалися громадяни понад 20 років та які наразі передані територіальним органом Держгеокадастру зовсім іншим особам. Окрім вичерпних консультацій, #КОМАНДА юстиції та системи БПД Закарпаття виробила механізм подальших юридичних дій для кожного, хто звертався по правову допомогу, враховуючи специфіку кожного питання.
    14 вересня директор Мукачівського МЦ Костянтин Молнар, перший заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші, головний спеціаліст Владислав Товтин та завідувач Мукачівської державної нотаріальної контори Андрій Плеша провели консультування жителів сіл Шенборн та Форнош Мукачівського району.
Фахівці відвідали сільські ради, де надавали консультації громадянам з різноманітних правових питань, зокрема, щодо документів, які підтверджують право власності на земельну діяльну та передачі земельної ділянки в оренду, прийняття спадщини, порядку оформлення субсидії, як захистити свої права та отримати безоплатну правову допомогу.

viizd 5

    Під час виїзних прийомів фахівці інформували місцевих мешканців про Всеукраїнський просвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та основні види правових послуг, які надаються фахівцями місцевих центрів та бюро правової допомоги, та поширили буклети, розроблені Міністерством юстиції України в рамках цього проекту: «Не знаєш, як вирішити спір?», «Забирають бізнес? Відбирають майно?», а також інформаційні матеріали щодо безоплатної передачі земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності, встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів, умов призначення і виплати допомоги при народженні дитини, прийняття спадщини, позбавлення батьківських прав, стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, виселення з квартири без надання іншого житлового приміщення, встановлення факту родинних відносин, поновлення на роботі незаконно звільненого працівника тощо.