назад

29829279 883351158513539 1610537766 oНещодавно фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги організували роботу мобільного пункту консультування в притулку для вагітних жінок та жінок з дітьми “Дім життя” у с. Драганівка.

Начальник відділу правової інформації та консультацій Юрій  Франків розповів присутнім про можливість отримання безоплатної вторинної правової допомоги на яку вони мають право згідно ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу».

Учасників цікавили питання сімейного права. Зокрема, особисті немайнові права подружжя щодо виховання дитини.

Фахівець пояснив, що у відповідності до ст. 49 Сімейного кодексу України дружина має право на материнство. Вагітній дружині мають бути створені у сім’ї умови для збереження її здоров’я та народження здорової дитини. Дружині-матері мають бути створені у сім’ї умови для поєднання материнства із здійсненням нею інших прав та обов’язків.

Згідно ст. 141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини.

Крім цього, за ст. 153  Сімейного кодексу України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

Також, Юрій  Франків повідомив учасників про те, що при порушенні їх прав вони можуть звернутись до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД (м.Тернопіль, вул.Шпитальна, 7) з відповідним зверненням та отримати юридичну допомогу.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).