назад
14.06.19

Монітори НПМ відвідали місця несвободи на Хмельниччині

Упродовж 11-13 червня на Хмельниччині відбувалась кластерна зустріч працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, моніторів Національного превентивного механізму та експертів, в межах якої було здійснено вісім моніторингових візитів до місць несвободи. За результатами візитів буде складено звіти з рекомендаціями для усунення порушень та скеровано ці звіти до компетентних органів.

У складі моніторингових груп працювала також представниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.

З-поміж інших закладів представники НПМ відвідали Кривчицький психоневрологічний інтернат та Китайгородський будинок-інтернат. До складу груп, які моніторили зазначені заклади, входила також громадський монітор від системи безоплатної правової допомоги, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва регіонального центру Оксана Банкова.

У результаті візитів виявили низку порушень. Так, у Кривчицькому психоневрологічному інтернаті обмежено право окремих підопічних вільно пересуватися територією закладу, зафіксовано порушення права на охорону здоров’я і медичну допомогу. Зокрема, попри відсутність відповідних записів у історії хвороби, в одного підопічного виявлено велику пахову грижу, яка завдавала йому сильного болю; в іншого – ознаки корости. Лише після моніторингового візиту керівництво закладу організувало надання необхідної медичної допомоги цим підопічним.

Крім того, не організовано дозвілля підопічних, маломобільні особи з інвалідністю не забезпечені технічними засобами реабілітації, територія установи недостатньо облаштована для прогулянок.

У Китайгородському будинку-інтернаті загалом в житлових кімнатах створені умови, наближені до домашніх, а підопічні доглянуті. Водночас є зауваження до облаштування закладу для пересування маломобільних осіб: на вході до житлового корпусу відсутній пандус, в житлових кімнатах наявні пороги. Лежачі хворі не забезпечені у повній мірі необхідними технічними засобами реабілітації, зокрема туалетними стільцями, приліжковими столиками, сидіннями та стільцями для купання.

Порушення права осіб на безоплатну правову допомогу не виявлено.

За результатами візитів буде складено звіти з рекомендаціями для усунення порушень та скеровано ці звіти до компетентних органів.

Для довідки. 25 травня 2018 року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль для недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема й права на безоплатну правову допомогу. Одним із напрямів співпраці, що визначені в Меморандумі, є залучення працівників системи безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.