назад
21.02.18

Моніторинг діяльності Охтирського місцевого центру

SuR 180221 01Проведення моніторингової діяльності місцевих центрів – це не тільки аналіз статистичних даних у їх роботі, але й вивчення системи роботи працівників за різними напрямками, виявлення інноваційних родзинок у діяльності фахівців. 20 лютого проведено моніторинг діяльності Охтирського місцевого центру з надання БВПД.

Як здійснюється надання первинної та вторинної правової допомоги,  ведуться записи в реєстраційних картках клієнтів, здійснюється робота зі зверненнями громадян, функціонують дистанційні та мобільні пункти доступу, проводяться правопросвітницькі заходи – це неповний перелік питань, що були вивчені Наталією Поставською, начальником відділу моніторингу діяльності місцевих центрів.

Приємне враження справила інформаційна зона, де для клієнтів створено  комфортне місце для ознайомлення з наявними буклетами, оголошеннями тощо. Тут же розміщено й скриньку для відгуків та достатня кількість примірників анкет клієнтів.

SuR 180221 02

Станом на 20.02.2018 р. до Охтирського місцевого центру  звернулося 618 осіб, у тому числі: до місцевого центру – 255, що становить 41% від загальної кількості нових клієнтів,  бюро – 363 та прийнято 857 звернень, у тому числі: місцевим центром – 326, що становить 38% від загальної кількості,  бюро – 531. До електронного модуля КІАС інформація з паперових реєстраційних карток клієнтів вноситься своєчасно, не пізніше наступного дня від дати звернення.

У кожного працівника місцевого центру наявні бейджі, а у відділі правової інформацій та консультацій додатково встановлено таблички, де зазначено прізвища, ім’я по батькові працівника, який проводить прийом громадян.

SuR 180221 03

Відділи представництва та організації надання БВПД та роботи з адвокатами з січня 2017 року успішно використовують електронний облік стану виконання доручень адвокатами та наказів фахівцями місцевого центру про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідно до вимог Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах, представництва у кримінальному процесі сформовано справи клієнтів, яким надається у 2018 році правова допомога фахівцем відділу представництва Валерієм Грабаром.

SuR 180221 04

Про творчі плани у проведенні правопросвітницької діяльності ділилася Марина Лапоног, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД. Вона переконана, що ефективність такої роботи буде  тільки тоді, коли працівники будуть націлені не тільки на надання послуг клієнтам, які самі прийшли до установи, а й вестимуть активну роботу щодо пропаганди системи надання безоплатної правової допомоги. Надзвичайно важливо знайти спільний знаменник у спілкуванні з представниками органів місцевого самоврядування  державної влади, громадськими активістами, відділами освіти тощо. Розвиток правової та професійної компетентності учнівської молоді ліг в основу спільних заходів фахівців Охтирського МЦ з надання БВПД, педагогів Охтирського міського центру позашкільної освіти – Мала академія наук учнівської молоді та Охтирської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3. Установи співпрацюють з 2015 року, напрацювали значний методичний матеріал з питань організації пошуково-дослідницької, правоосвітницької, правовиховної роботи з учнівською молоддю міста, вихованцями гуртків позашкільного центру, у тому числі й через таку методичну технологію як проектна діяльність.

SuR 180221 05З Романом Малюком, начальником відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та роботи з персоналом, опрацьовано такі питання як проведення внутрішніх навчань, планування, контроль за діяльністю бюро правової допомоги, діловодство тощо.

SuR 180221 06Продовжено моніторинговий візит цього дня до Охтирського міського центру позашкільної освіти – Мала академія наук учнівської молоді, де спільно з директором Охтирського МЦ Тамарою Козир було обговорено подальші напрямки співпраці з учнями навчальних закладів міста. Приємною нагодою стало знайомство з переможцем очного туру ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів«Джерело творчості» у номінації «Методист – 2018» за дослідницько-експериментальним напрямом позашкільної освіти методистом Ольгою Литовченко, та керівником гуртка-методистом Вірою Хорошун

Ольга Литовченко зазначила, що протягом 3 років упроваджено та реалізовано 3 спільні проекти: «Закон-понад усе», «Правова орбіта», «Розуміємо свої права», які сприяли становленню активної позиції учнів щодо реалізації прав і свобод людини, формуванню мотивації та вмінь, необхідних для відповідальної частини молоді в громадському житті, створили умови для набуття учнями досвіду громадської дії, демократичної поведінки та конструктивної взаємодії. У рамках цих проектів педагогами та вихованцями проводилася широка пропагандистська робота щодо діяльності Охтирського МЦ з надання БВПД та послуг, що надаються установою шляхом вуличного інформування, участі у брифінгах, нарадах, під час семінарів педагогічних працівників тощо.

Результатом співпраці Охтирського МЦ з надання БВПД, Охтирського МЦПО-МАН, Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 є учнівські науково-дослідницькі роботи з тем: «Розвиток вторинної правової допомоги в Україні. Реалії та перспективи» та  «Діяльність Охтирського місцевого центру з безоплатної правової допомоги», переможці І та учасники ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН, обласної науково-дослідницької конференції «Перший крок у науку».

Саме результати вищезазначеної співпраці з Охтирським місцевим центром є родзинкою науково-методичної технології Ольги Литовченко, яка вже зараз готується  до третього етапу Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Методист – 2018». Бажаємо їй успішно пройти конкурсні випробування.

SuR 180221 07

З директором Охтирського МЦ Тамарою Козир обговорено результати проведеного моніторингу діяльності місцевого центру.

Моніторинг здійснюється відповідно до Методичних рекомендацій щодо здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, затверджених наказом Координаційного центру з надання правової допомоги №145 від 26 квітня 2017 року, наказу Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області від  16.01.2018 № 7 «Про здійснення моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.