назад

Моніторинг дотримання прав людини та національного превентивного механізму (НПМ)

Робоча зустрічЩорічний моніторинг дотримання прав людини та НПМ зібрав 19 січня у Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області правників регіону.

У робочій зустрічі взяли участь директор Марина Єлисєєва, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Тропіна, монітори НПМ Валерій Грець та Володимир Куценко, а також заступник начальника відділу попередньої роботи з клієнтами Херсонського місцевого центру з надання БВПД Олена Янощук.

Марина Єлисєєва зауважила, що інституцію омбудсмана, національний орган НПМ та систему БПД об´єднує спільне завдання – зробити Україну правовою державою, в якій права і свободи людини повністю дотримуються, і додала, що регіональні координатори Уповноваженого з прав людини є чи не єдиними правозахисниками з відповідним мандатом Уповноваженого, які здатні надати реальну допомогу людям в областях в екстремальних ситуаціях.

На жаль, сьогодні ні у кого з нас не виникає сумніву, що місця несвободи потребують незалежного моніторингу, оскільки люди, які там утримуються, знаходяться у беззахисному стані і часто потребують допомоги через високий ризик зловживань, які носять системний характер. У зв’язку з цим місця несвободи є об´єктами моніторингу дотримання прав людини та національного превентивного механізму (НПМ), які інформують відповідні органи про порушення прав людини в місцях несвободи та надають  рекомендації щодо покращення в них умов утримання.

Під час робочої зустрічі були обговорені також спільні заходи на I квартал.

Довідка. Національний превентивний механізм (НПМ)  національний орган (або декілька органів), який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань (ФПКПК), спрямований на регулярний моніторинг усіх місць несвободи з метою попередження жорсткого поводження з людьми, які там утримуються.

На сьогодні НПМ функціонує у 44 країнах світу.

В Україні НПМ створено у 2012 році. Згідно з прийнятим законодавством, функції НПМ виконує Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. НПМ взаємодіє з міжнародними, державними і громадськими органами, які відвідують місця несвободи. НПМ незалежний від органів виконавчої та судової влади, в достатній мірі забезпечений необхідними ресурсами. Виконує наступні функції: стримуюча,  незалежна оцінка ситуації, інформаційна, психологічна підтримка, формування громадської думки.