назад

Моніторинг юридичної клініки «Правова допомога»

Представники Асоціації юридичних клінік України за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» з моніторинговим візитом відвідали юридичну клініку «Правова допомога» при Сумській філії Харківського університету внутрішніх справ. На оголошення результатів моніторингу запросили партнерів, серед яких й фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Метою моніторингу є забезпечення стандартів якості діяльності юридичних клінік в Україні. Моніторингова група, до складу якої увійшли Ярослав Малик, Юлія Ломжець та Наталія Єсіна аналізували діяльність клініки за кількома критеріями:

  • організація та забезпечення юридичної клініки;
  • включення юридичної клініки освіти у навчальний процес;
  • юридичне консультування в клініці;
  • правопросвітня діяльність в юридичній клініці.

У висновку, клініка отримала доволі високі показники – 60, 45%.

Серед основних порад моніторингової групи – посилити співпрацю з місцевими провайдерами безоплатної правової допомоги. Що ж стосується партнерства з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представниці Регіонального та Сумського місцевого центру акцентували увагу на плідній взаємодії. «Студенти юридичної клініки разом з її очільницею Мариною Василенко відвідують Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області, і під час цих зустрічей вивчають роботу контактного центру, спілкуються з юристами й дізнаються, з якими питаннями найчастіше телефонують громадяни за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги. Також майбутні правники детальніше ознайомлюються із діяльністю чергової частини й зокрема з тим, як видаються доручення адвокатам для захисту прав громадян у суді. Також співпраця полягає і у проведенні правопросвітницьких заходів», – зазначила начальниця відділу комунікацій та праопросвітництва Олена Омельченко.

Поділилися досвідом співпраці й інші партнери юридичної клініки.

Довідково: юридична клініка «Правова допомога» заснована у травні 2005 року на базі Сумської обласної ГО «Правова допомога» та Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, для надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення та правопросвітницької роботи.