назад

Моніторингове вивчення потреб та їх реалізація в ході надання методичної допомоги Голопристанському МЦ БВПД

127 жовтня 2017 року фахівець Регіонального центру Світлана Ребриста з моніторинговим візитом відвідала  Скадовське та Каланчацьке бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під моніторингове спостереження цього разу в бюро підлягали такі питання як здійснення представництва у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та  взаємодія з іншими суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги. Одночасно надавалась і методична допомога Голопристанському місцевому центру з цих питань та проведення досліджень щодо зворотного зв’язку з клієнтом.

Знаковою була і та обставина, що даний моніторинговий візит співпав з проведенням круглого столу в рамках засідання Громадської ради при Скадовській районній державній адміністрації на тему: «Соціально-правові гарантії учасників АТО» http://skadnews.in.ua/main/4056-socalno-pravov-garantyi-uchasnikam-ato-obgovorili-u-skadovsku.html.

Варто зазначити, що даний захід проводився за ініціативою відділу «Скадовське бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру та голови Громадської ради при районній державній адміністрації Бартчук Ірини Дмитрівни. В даному круглому столі, який мав досить широкоформатний зміст, приймали участь керівник обласного Центру допомоги учасникам АТО пані Наталія Возаловська, наші добрі партнери – ГО ІРЦ «Правовий простір», представники влади, соціальних і  медичних служб Скадовського району, громадських об’єднань та безпосередньо сами учасники АТО, правові проблеми яких  досліджувались та обговорювались шляхи їх вирішення.

2

В даному заході приймали   участь і  працівники Скадовського бюро правової допомоги – Тетяна Мосіна та Інна Шара, Каланчацького бюро правової допомоги  Тетяна Філіппова. Голопристанський місцевий центр був представлений його очільницею Іриною Кебою та начальником відділу правової інформації та консультацій Світланою Гонтарь.

Ми висловлюємо глибоку подяку  голові Громадської ради при  Скадовській районній державній адміністрації пані Ірині Бартчук  за допомогу і безпосереднє сприяння в організації та проведенні цього спільного правопросвітницького заходу на актуальну тему.

Адже наші дослідження і статистичні дані свідчать про те, що головними проблемами у сфері соціального забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей залишаються якість відповідних соціальних гарантій та їх доступність.

Якщо в минулому році кількість звернень до місцевих центрів з надання БВПД цієї категорії клієнтів всього по області становила 43, то станом на 25.10.2017 року цей показник становить 478 звернень. В розрізі місцевих центрів ця статистика складає:

  • Голопристанський МЦ – 41;
  • Бериславський МЦ – 119;
  • Каховський МЦ– 216;
  • Херсонський МЦ –102.

Бузумовно, збільшенню звернень цієї категорії клієнтів сприяли  зміни, які відбулися на початку року в наш галузевий Закон, і ми маємо змогу більш ширше вивчати правові потреби учасників АТО та надати їм необхідну правову допомогу.

Під час проведення робочої наради з працівниками Скадовського, Каланчацького бюро правової допомоги та Голопристанського МЦ значної уваги було приділено вивченню змісту анкет зі скриньок «Для відгуків», дві із яких були за даною тематикою, а саме,  клієнти просили доступу до інформації щодо додаткових соціальних гарантій, які встановлені рішеннями органів місцевого самоврядування Херсонської області. Зокрема, начальник відділу правової інформації та консультацій пані Світлана Гонтарь висловила пропозицію щодо можливості отримання таких відомостей від органів місцевого самоврядування і використання її як при підготовці відповідних інформаційних буклетів так і під час надання консультацій цієї категорії клієнтів. Дану пропозицію повністю підтримали і схвалили  Ірина Кеба, Тетяна Мосіна, Інна Шара та Тетяна Філіппова.

3 огляду на наявну практичну потребу, Регіональним центром направлено доручення місцевим центрам з надання БВПД Херсонської області з даного питання.

3

Також в ході моніторингового візиту з працівниками Каланчацького та Скадовського бюро правової допомоги Тетяною Філіпповою та Тетяною Мосіною проведено вже традиційні інтерв’ювання – консультування з питань соціального забезпечення учасників АТО та з питань можливості укладення договору міни земельного паю сільськогосподарського призначення.

За результатами цього дослідження наші працівники продемонстрували  належний рівень знань як чинного законодавства так і відповідної судової практики.

В цілому моніторинговий візит був плідним та насиченим.

4