назад

Моніторинговий візит до Луцького ліцею Луцької міської ради Волинської області

55504325 378238502770545 187046817878245376 n копияДиректор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Наталія Смолярчук разом із Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Віталієм Єловим 26 березня 2019 року здійснили моніторинговий візит до комунального закладу «Луцький ліцей Луцької міської ради Волинської області». Захід відбувся на виконання підписаного Меморандуму про співпрацю між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, яким передбачено залучення працівників системи надання безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць позбавлення волі, СІЗО, спеціальних виховних установ, військових частин, гауптвахт, дисциплінарних батальйонів, психіатричних закладів, пунктів тимчасового розміщення біженців, будинків дитини, дитячих будинків-інтернатів тощо.

Монітори відзначили, що ліцей нещодавно змінив назву. Так, до перейменування він носив назву комунальний заклад «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів – правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою Луцької міської ради Волинської області».

Територія та приміщення ліцею, а також спальний корпус (гуртожиток) – у задовільному стані. Тут облаштована зелена зона, два спортивних майданчики. У спальних кімнатах – належні умови для проживання: ліжка укомплектовані сучасними матрацами та постільною білизною, які на час візиту були в хорошому стані. У закладі – збалансоване трьохразове харчування.

У позаурочний час працюють гуртки, спортивні секції, бібліотека. Заклад має певні здобутки за результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Однак, є й певні недоліки. Приміром, для нетранспортабельних осіб не створено належних умов. Будівлі не облаштовані пандусом з поручнями, в туалетних кімнатах для них не обладнано поручнів та інших пристосувань, відсутня кнопка екстреного виклику, не на всіх унітазах є кришки, в деяких душових кабінах відсутні лійки та крани.

Попри те, що на території та в приміщеннях закладу наявне відеоспостереження, не у всіх місцях, де встановлені камери, розміщено попередження про відеозйомку.

Потребують ремонту деякі навчальні корпуси, господарські приміщення, доріжки та майданчики. На час візиту учні в централізованому порядку ще не забезпечені деякими навчальними посібниками, зокрема: «Зарубіжна література» 5 клас, «Інформатика» 10 клас, «Технології» 10 клас, «Мистецтво» 10 клас.

За результатами моніторингового візиту до Луцької міської ради будуть направлені рекомендації щодо усунення виявлених проблем.

Довідково:

Напрямки співпраці згідно з Меморандумом між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Координаційним центром з надання правової допомоги:

• здійснення моніторингу, аналізу та обміну інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Україні, зокрема права на безоплатну правову допомогу, вивчення та узагальнення випадків, що свідчать про наявність порушень прав і свобод людини;

• запровадження механізмів співпраці щодо попередження, виявлення та недопущення випадків катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують людську гідність, видів поводження і покарання осіб, порушень права на захист та отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фахівці системи БПД за наявності відповідного посвідчення мають право (згідно зі ст. 13 ЗУ «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» ) відвідувати без попереднього повідомлення про час і мету відвідування такі місця:

• місця, в яких особи примусово тримаються за судовим рішенням або рішенням адміністративного органу відповідно до закону, в тому числі ізолятори тимчасового тримання, кімнати для затриманих та доставлених чергових частин органів Національної поліції, пункти тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, кімнати для перебування тимчасово затриманих військовослужбовців, слідчі ізолятори, арештні доми, кримінально-виконавчі установи, приймальники-розподільники для дітей, загальноосвітні школи та професійні училища соціальної реабілітації, центри медико-соціальної реабілітації дітей, спеціальні виховні установи, військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, спеціальні приймальники для тримання осіб, підданих адміністративному арешту, міські, районні управління та відділи, лінійні управління, відділи, відділення, пункти органів Національної поліції, спеціалізовані автомобілі (у тому числі спеціалізовані автомобілі з конвоєм), приміщення (кімнати) для тримання підсудних (засуджених) у судах, заклади примусового лікування;

• психіатричні заклади;

• пункти тимчасового розміщення біженців;

• приміщення для транзитних пасажирів у пунктах пропуску через державний кордон;

• будинки дитини, дитячі будинки-інтернати, притулки для дітей, дитячі будинки, загальноосвітні школи-інтернати для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів, центри соціально-психологічної реабілітації дітей;

• психоневрологічні інтернати;

• геріатричні пансіонати, будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів;

• пансіонати для ветеранів війни і праці;

• соціально-реабілітаційні центри.