назад
04.04.19

Моніторинговий візит: підопічним Меджибізького дитячого будинку-інтернату забезпечують належний догляд, але умови перебування потребують поліпшення

monitoryng medzh     26 березня громадський монітор від системи безоплатної правової допомоги, начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Оксана Банкова разом із регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксаною Кізаєвою відвідали Меджибізький дитячий будинок-інтернат.

     Під час розмови з директором закладу було встановлено, що заклад розрахований на проживання 80 осіб від 4 до 35 років, та на момент візиту в дитячому будинку-інтернаті перебувало 60 вихованців: 28 у відділенні ІІІ профілю та 32 у відділенні IV профілю. Діти в закладі проживають на двох поверхах. Відділення ІІІ профілю розташоване на першому поверсі, IV профілю – на другому.  

     У будинку-інтернаті створено задовільні умови для проживання, вихованці забезпечені одягом, належним харчуванням та доглядом.

     Водночас моніторингова група звернула увагу на розташування відділення IV профілю. Через відсутність на сходах пандусів або механізму для транспортування дітей з інвалідністю, які не можуть самостійно пересуватися, вихованці закладу позбавлені можливості достатньо часто перебувати на свіжому повітрі, оскільки персоналу доводиться зносити їх на перший поверх на руках.

     Серйозною проблемою будинку-інтернату є розташування та стан бані, в якій раз на тиждень миють підопічних закладу. Вона розміщена на відстані від головного корпусу, що у холодну пору року може негативно впливати на здоров’я дітей. Крім того, приміщення бані потребує термінового ремонту, зокрема встановлення перегородок між кабінками для душу, заміни сантехніки.

     В незадовільному стані також туалет, який розташований на першому поверсі головної будівлі будинку-інтернату. Моніторингова група рекомендувала адміністрації закладу вжити заходів для приведення приміщення вбиральні у належний санітарний стан.

     Потребує вирішення і питання персоналу, оскільки на період відпустки інструктора з трудотерапії (яка триває понад 50 днів) вихованці закладу не відвідують жодних розвивальних занять і єдиною розвагою для них залишається перегляд телепередач.

     За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого.

     Для довідки. 25 травня 2018 року між Координаційним центром з надання правової допомоги та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини укладено Меморандум про співпрацю, метою якого є консолідація зусиль для недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема й права на безоплатну правову допомогу. Одним із напрямів співпраці, що визначені в Меморандумі, є залучення працівників системи безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, які здійснюються Національним превентивним механізмом.

*   *   *

     Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області розташований за адресою: вул. Свободи, 70, офіс 222, м. Хмельницький, 29000; тел. 0382 720-168, 720-169. 

     Єдиний телефонни