назад

Можливість відстоювати та захищати свої права повинна мати кожна людина, навіть, якщо вона засуджена та ув’язнена

Мінімальні стандартні правила поводження з ув’язненими (МСП), прийняті в 1955 році на першому Конгресі ООН з попередження злочинності та поводження з правопорушниками, які носять Назву Правил Нельсона Мандели є універсально визнаними мінімальними стандартами утримання ув’язнених під вартою.

Прийнята Резолюція 70/175 Генеральної Асамблеї 17 грудня 2015 оновила МСП та постановила розширити рамки Міжнародного дня Нельсона Мандели, який святкується щорічно 18 липня, і використовувати його також для сприяння забезпеченню гуманних умов тюремного ув’язнення, підвищення обізнаності про те, що ув’язнені є невід’ємною частиною суспільства. Установи системи надання БПД не стоять осторонь і регулярно проводять в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах правопросвітницькі заходи та консультаційні прийоми.

Так, на виконання Меморандуму про співпрацю, який підписано у 2018 році між Координаційним центром з надання правової допомоги, Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України та Державною установою «Центр пробації», відповідно до їх спільного плану дій з надання правової допомоги, утворені дистанційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях установ виконання покарань та слідчих ізоляторах з метою надання безоплатної правової допомоги особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі.

У приміщені Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» 11 червня 2019 року начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Володимиром Антонцевим проведено консультаційну зустріч з жінками, які засуджені до покарання у виді позбавлення волі за скоєння злочинів, передбачених ст.ст.115, 121, 185, 186,187 і 307 КК України.

Володимир Антонцев, розповідаючи про надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях та особам, засудженим до покарання у вигляді позбавлення волі, роз’яснив засудженим жінкам на їх запитання конкретні положення кримінального процесуального законодавства щодо перевірки доказів вини особи під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень, а також про правові наслідки повернення судом касаційної інстанції кримінального провадження на новий судовий розгляд.

Також, фахівець безоплатної вторинної правової допомоги відповів на такі питання засуджених жінок, як можливість призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом відповідно до ст. 69 КК України, призначення покарання за сукупністю вироків згідно ст. 71 КК України, складання покарань та зарахування строку попереднього ув’язнення як це визначено ст. 72 КК України, заміна невідбутої частини покарання більш м’яким на підставі ст. 82 КК України, порядок та умови застосування умовно-дострокового звільнення згідно ст. 81 КК України.

У відповідному заході були присутні заступник начальника слідчого ізолятору з соціально-виховної роботи Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» майор внутрішньої служби Сергій Вовк, заступник начальника відділу соціально-виховної роботи Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» майор внутрішньої служби Закір Агасієв, інспектор відділу соціально-виховної роботи Державної установи «Запорізький слідчий ізолятор» лейтенант внутрішньої служби Ігор Мурадян.

До інформації. В місцях позбавлення волі кримінально-виконавчої системи України, які контролюються українською владою, тобто без установ Криму та окупованої частини Донецької та Луганської областей, згідно даним, повідомленим «Донецькому Меморіалу» Адміністрацією кримінально-виконавчої служби України, станом на 01.01.2019 року трималося 55078 осіб (лист ДКВСУ №1/4-25-19/18-Пі від 11.02.2019 р.). За рік чисельність осіб в місцях позбавлення волі зменшилась на 2022 особи (3 299 осіб), або на – 3,54% (– 5,46%).

Серед головних причин, з яких особи звільнялися з СІЗО впродовж 2018 року – зміна запобіжного заходу на більш м’який – 4571 особа (рік тому – 1251 особа), призначення покарання у вигляді позбавлення волі, але на відносно короткий термін – як правило, такий, який утримувана особа вже відбула, перебуваючи у СІЗО – 511 осіб (572 особи), а також призначення їм покарань, не пов’язаних з позбавленням волі – 1005 осіб (рік тому – 381 особа, два роки тому – 1347 осіб), у зв’язку з припиненням справ судами та за виправдувальними вироками – 41 особа (рік тому – 11 осіб).

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).