назад

Муніципальна няня. Як це працює?

   З 1 січня в Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». З її допомогою Уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей віком до 3 років. З метою посилення правової обізнаності жителів у вересні 2019 року на базі Служби у справах дітей Новоселицької районної державної адміністрації відбулось інформування на тему «Муніципальна няня. Як це працює?».

Муніципальна няня – це будь-яка фізична особа – підприємець/юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.

«Компенсація послуги “Муніципальна няня” виплачується у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня . У 2019 році вона становить 1626 гривень», – зауважила фахівець Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун.

Батькам потрібно звернутися до служби соціального захисту населення та подати заяву. До заяви про надання компенсації необхідно додати:

·       заяву про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;

·       заяву про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунку в установі банку;

·       договір, укладений з нянею (копія та оригінал);

·       документи, які підтверджують оплату послуг няні (чеки, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку тощо);

·       свідоцтво про народження дитини (копія та оригінал);

·       паспорт (оригінал та копія з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації);

·       ідентифікаційний код (копія та оригінал);

·       рішення районної, районної у м. Київ та Севастополь держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).