назад

44

Представники системи безоплатної правової допомоги взяли участь у міжрегіональному форумі: Діалог між внутрішньо переміщеними особами та приймаючою громадою щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в Запоріжжі.

       Керівник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко поінформував учасників заходу щодо  реалізація права внутрішньо переміщених осіб на отримання якісної правової допомоги та забезпечення доступу до правової допомоги внутрішньо переміщених осіб у Запорізькій області Регіональним та місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.EymxrW6Btw4

       На сьогодні в області зараєстровано близько 70 тисяч вимушених переселенців, з них майже 10 тисяч чоловіків, понад 21 тисяча жінок, 17 з половиною тисяч дітей, інвалідів та людей похилого віку близько 21 тисячі.

       Внутрішньо переміщені особи майже не щодня стикаються з величезною купою проблем , як психологічного так і побутового характеру. Першочерговими є соціальне забезпечення, оренда житла, пристосування до незвичних умов життя, працевлаштування, інтеграція у нову громаду тощо.33

       Але є питання, які лежать в площині юриспруденції, тож роз’яснити або вирішити їх можуть лише кваліфіковані спеціалісти.

       Згідно статті 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу, а випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

       Згідно статті 3 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

       Внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання статусу ВПО мають право на безоплатну первинну правову допомогу (стаття 8 Закону України «Про безоплатну правову допомогу») та безоплатну вторинну правову допомогу (стаття 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»).

       Безоплатна первинна правова допомога включає в себе надання правової інформації, надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до безоплатної вторинної правової допомоги та медіації.66

       Безоплатна вторинна правова допомога – це захист, здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру.

       У Запорізькій області система безоплатної правової допомоги представлена Регіональним та 4 місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (2 запорізьких, у містах Мелітополь та Бердянськ) та 17 бюро правової допомоги (відкрилися 1 вересня 2016 року).

      55 Починаючи з 1 липня 2015 року (дата відкриття місцевих центрів) та по 10 лютого 2017 року до установ системи безоплатної правової допомоги звернулося 256 внутрішньо переміщених осіб, а саме у 2015 – 58 осіб, 2016 – 179 осіб та 19 у 2017 році.

       195 осіб отримали консультації та роз’яснення з правових питань, у 31 випадку було складено документи процесуального характеру, у 20 випадках інтереси особи, яка звернулася до місцевого центру з надання БВПД або бюро правової допомоги, було представлено в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування або перед іншими особами.

       24 особи змогли вирішити свої проблеми правового характеру завдяки адвокатам, послуги яких оплатила держава.22

       Найчастіше внутрішньо переміщені особи звертаються з питаннями, що стосуються соціального забезпечення, сімейного, спадкового, трудового, житлового та земельного права.

Щоб отримати безоплатну правову допомогу необхідно звернутися особисто або через законного представника до відповідного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги/бюро правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області –   м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх, тел. (061) 224-44-55, офіційний веб-сайт: zaporizhya.legalaid.gov.ua, ел.адреса: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, скайп: pravovadopomogaZP, ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Другий запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, майдан Профспілок, буд. 5, тел. (061) 239-07-07, скайп: zp 2 bvpd, ел.адреса: zaporizhya2.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, буд. 99,    тел. (096) 523-98-55, скайп: melitopol.prav.center, ел.адреса: melitopol.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, буд. 8, 1-й поверх (будівля санепідемстанції), тел. (06153) 4-89-42, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).