назад
18.01.16

«Ми підтримуємо систему БПД, та задоволені результатами цієї підтримки» – Крістос Джакомопулос

12548994 894464454006626 6128120602589351193 nДепартамент з прав людини Ради Європи відзначає досягнення системи безоплатної правової допомоги та висловлює готовність продовжувати її подальшу підтримку в контексті реалізації реформ кримінальної юстиції в Україні. Про це, зокрема, зазначив Директор з прав людини, Спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи щодо України Крістос Джакомопулос під час зустрічі із українською делегацією в рамках робочого візиту представників Координаційного центру з надання правової допомоги до штаб-квартири Ради Європи у Страсбурзі (Франція).

Візит відбувся 15 січня 2016 року та пройшов у форматі експертних обговорень і двосторонніх зустрічей з представниками органів Ради Європи. Метою візиту української делегації було обговорення із європейськими партнерами актуальних питань організації надання безоплатної правової допомоги в Україні: досягнень, викликів та планів розвитку, а також стану співпраці та майбутнього співробітництва із Радою Європи у рамках проектів відповідно до Плану дій Ради Європи для України на 2015 –2017 роки.

До складу української делегації увійшли директор Координаційного центру Андрій Вишневський, його заступник Віталій Баєв, начальник управління стратегічного розвитку Сергій Троценко, начальник відділу інформації Надія Кизицька та адвокат системи БПД, член ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Юлія Лісова.

P1150098

У першій половині дня українська делегація зустрілася з представниками Директорату з прав людини Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи. Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський розповів про етапи розвитку системи впродовж 2011 – 2015 рр. Також він окремо зупинився на планах розвитку системи в контексті реформування територіальних органів юстиції у поточному 2016 році, та утворення у зв’язку із цим більше 400 бюро безоплатної правової допомоги, що має на меті посилення правової спроможності територіальних громад і створення для людей реальних можливостей реалізувати свої права безпосередньо там, де вони живуть.

Під час обговорення поточного рівня співпраці між системою БПД в Україні із Радою Європи Крістос Джакумопулос повідомив про те, що Рада Європи схвально оцінює шлях, яким розвивається безоплатна правова допомога в Україні, та наголосив на розумінні європейськими партнерами важливості ролі системи БПД у гарантуванні дотримання прав людини в Україні.

На думку Татьяни Термачіч, голови Відділу впровадження прав людини на національному рівні Департаменту політики в сфері прав людини та співробітництва, функціонування та розвиток системи безоплатної правової допомоги сьогодні є однією із ключових чинників реформування системи юстиції в Україні. «Ми готові розуміти ваші потреби та спільно визначати, як саме можемо допомогти через проекти, які впроваджуються Радою Європи», – зазначила вона.

12548994 894464454006626 6128120602589351193 n

У зустрічі з українською делегацією також взяли участь Саймон Тонеллі, Голова Відділу правового співробітництва, секретар Європейського комітету з питань правового співробітницва Департаменту правосуддя та правового співробітництва; представники нового проекту Ради Європи щодо внутрішньо переміщених осіб в Україні – координатор проекту Антоніна Вихрест та менеджер проекту Ганна Христова; представники Відділу провадження прав людини на національному рівні – керівник підрозділу Тигран Карапетян, менеджер проектів Кетеван Цхомелідзе, координатори проектів Марія Орєшкіна та Божена Маланчук; Старший радник з політичних питань Спеціального радника Генерального секретаря Ради Європи щодо України Оксана Пашенюк. Також українська делегація зустрілася із заступником Секретаря Венеціанської комісії Симоною Граната-Менгіні.

По обіді представники команди безоплатної правової допомоги в Україні мали можливість обговорити різні питання із практики Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) під час зустрічей із старшим юристом українського Розділу реєстру ЄСПЛ Дмитром Трет’яковим, а також з юристом Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Олександром Овчинніковим.

P1150118

P1150111

Закінчився робочий візит зустріччю з Наташею ДеРоек, керівником підрозділу HELP Відділу провадження прав людини на національному рівні, що є навчальною програмою, яка сприяє країнам-членам Ради Європи в імплементації на національному рівні положень Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. У рамках цієї зустрічі обговорено перспективи співпраці в напрямі підвищення професійної кваліфікації адвокатів та юристів команди безоплатної правової допомоги Україні, зокрема, можливості інтеграції навчальних курсів HELP у дистанційне навчання в системі БПД.

Робочий візит української делегації організовано за підтримки проекту «Подальша підтримка реформ кримінальної юстиції в Україні», який впроваджується Радою Європи та фінансується Урядом Данії.

12562851 10153341785887671 753748380 o

ДОВІДКОВО

Проект «Подальша підтримка реформ кримінальної юстиції в Україні», метою якого є підтримка реформи Прокуратури та розвитку системи безоплатної правової допомоги відповідно до стандартів Ради Європи і подальше просування реформи системи кримінальної юстиції в Україні, було відкрито 25 листопада 2015 року. Проект є частиною Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки.

План дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки є стратегічним документом, ухваленим Комітетом Міністрів Ради Європи, який зосереджується на наступних напрямах: конституційній реформі та функціонуванні демократичних інститутів, реформі судової системи, демократичному управлінні, правах людини та протидії економічним злочинам.

План дій містить, у тому числі, положення про підтримку подальшого розвитку системи БПД, зокрема, в частині представництва інтересів соціально незахищених громадян, а також щодо проведення заходів, які сприятимуть покращенню якості надання правової допомоги та підтримці реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter